Familieplejeundersøgelse – Spørgeskemaundersøgelse af familieplejernes økonomiske vilkår
Socialpædagogernes Landsforbund følger løbende udviklingen i familieplejernes økonomiske vilkår. I denne publikation kan du læse resultaterne fra undersøgelsen december 2013.
Indhold
Hvis et barn eller ung er anbragt i familiepleje af kommunen, udbetaler kommunen et plejevederlag til familien samt et beløb til kost, logi og daglige fornødenheder. Nogle udgifter dækkes som en engangsudgift, løbende udgift eller tillægsydelse. Denne undersøgelse har til formål at afdække de økonomiske forhold for familieplejerne og eventuelle ændringer i familieplejernes økonomiske vilkår over de seneste to år. En lignende undersøgelse blev gennemført i 2011. Resultaterne vil, i det omfang det er muligt, sammenlignes med den tidligere undersøgelse. Denne undersøgelses resultater baseres på alle familieplejerens plejebørn. Eksempelvis har familieplejere med to anbragte børn besvaret de samme spørgsmål omhandlende vederlag og omkostninger to gange – en for hvert barn. På denne måde gives der et bredere billede af de økonomiske vilkår.
Konklusion
- Undersøgelsen viser, at der i 74 % af familieplejeanbringelserne ikke er sket ændringer i vederlaget over de seneste to år.
- I 26 % af anbringelserne, hvor der er sket en ændring i vederlaget, er det oftest en nedsættelse.
- Den hyppigste begrundelse for at nedsætte plejevederlaget er, at plejebarnet er blevet mindre plejekrævende. Dog har 22 % ikke fået en begrundelse for nedsættelsen af vederlaget.
- I forhold til omkostningsdelen, det vil sige de udgifter – udover kost og logi – der er forbundet med at have et plejebarn, og hvortil der ydes tilskud løbende eller som et engangsbeløb, er der i langt størstedelen af anbringelserne (83 %) ikke sket nogen ændringer inden for de seneste to år. I de 17 % af anbringelserne, hvor der er sket ændringer, har plejefamilierne i de fleste tilfælde oplevet, at udgifter, de før fik dækket som en engangsudgift, løbende udgift eller tillægsydelse, nu skal dækkes af beløbet til kost, logi og daglige fornødenheder. Det gælder alle udgiftsposter, men især foreningskontingenter og udstyr til friluftsliv skal nu i højere grad dækkes af beløbet til kost og logi.
- Af de 766 respondenter, som har deltaget i undersøgelsen, svarer 642 familieplejere, at de ikke arbejder udover deres erhverv som familieplejer.
- Herudover har familieplejerne angivet, hvorvidt en anden person i husstanden også har en kontrakt med kommunen om en anbringelsesopgave. 232 af respondenterne svarer, at en anden person i husstanden også arbejder som familieplejer, mens 533 svarer, at der ikke er andre i huststanden, som arbejder som familieplejer.
- Familieplejerne er også blevet spurgt om, hvor mange børn de har anbragt hos sig. 357 af familieplejerne har et barn anbragt, 311 har to anbragt, 76 har tre anbragt, og 22 har fire anbragte børn.
Metode
Undersøgelsen bygger på svar fra 766 respondenter, som alle er familieplejere for et anbragt barn, da undersøgelsen er blevet foretaget. Da familieplejerne får udbetalt vederlag, omkostningsbeløb og tillægsydelser pr. anbragte barn, er familieplejerne blevet stillet spørgsmål angående vederlag og omkostninger for hvert anbragt barn. De 766 respondenter repræsenterer således 1.295 anbringelser. Da respondenterne har haft mulighed for ikke at besvare alle spørgsmålene i spørgeskemaet, er nogle af besvarelserne mangelfulde, derfor indgår besvarelse om 111 anbringelser ikke i opgørelsen.