Familieplejernes samarbejde med kommunerne - Undersøgelse af Familieplejeområdet
I denne rapport fremlægges hovedkonklusionerne fra en undersøgelse om plejefamiliers oplevelser af samarbejde med kommunerne.
Indhold
Plejefamiliers forhold til kommunerne har vist sig i mange tilfælde at være præget af samarbejdsvanskeligheder. Dette er et problem, Socialpædagogernes Landsforbund har kendskab til via medlemmer, som har bedt om hjælp i deres sager med kommunerne. Hvor tit plejefamilier føler sig presset til at gå ned i vederlag, fordi kommunen truer med, at de vil anbringe plejebarnet et andet sted, eller hvor ofte et plejebarn er flyttet, fordi plejefamilien ikke ville indgå en aftale om nedsættelse af vederlaget, har man imidlertid ikke vidst. Denne undersøgelse afdækker derfor disse punkter samt flere, der hører under temaet ’Samarbejde mellem familieplejer og kommuner’.
Konklusion
- Næsten halvdelen, 49,5 %, af respondenterne svarer, at de har oplevet, at den hjælp og støtte, som de og andre fagprofessionelle mener, plejebarnet har behov for, er blevet afvist af kommunen.
- 45,7 % har ikke oplevet, at en sådan støtte og hjælp er blevet afvist, men det fremgår dog af de kommentarer, der er givet i forbindelse med spørgsmålet, at en del har oplevet, at det tager lang tid og er besværligt at få tilkendt hjælpen, hvilket ofte har konsekvenser for plejebarnet.
- 15,9 % har oplevet at blive truet direkte eller indirekte med, at plejekontrakten blev opsagt, hvis de gjorde krav på hjælp og støtte til deres plejebarn.
- 49 respondenter, svarende til 6,6 %, har oplevet, at deres plejebarn er blevet flyttet til en anden plejefamilie eller døgninstitution, fordi de ikke ville indgå aftale/kontrakt om vederlagsnedsættelse.
- 32,1 % af respondenterne svarer, at de er helt eller delvist enige i udsagnet: ”Jeg har i forbindelse med forhandlinger om plejevederlag følt mig presset til at gå ned i antal vederlag, fordi kommunen truede med, at de ville anbringe barnet i en anden plejefamilie eller på en døgninstitution”.
- 21,7 % har oplevet at blive truet med, at deres plejetilladelse og/eller plejekontrakt ville blive opsagt, fordi de klagede/brokkede sig over deres arbejdsforhold og samarbejdet med kommunen.
- 46,3 % erklærer sig delvist eller helt enige i udsagnet: ”Jeg har undladt at klage/brokke mig over problemer i forbindelse med mit arbejde som familieplejer af frygt for at miste min plejetilladelse og/eller mit plejebarn/-børn”.
Metode
Rapporten bygger på en spørgeskemaundersøgelse, der indeholder 11 spørgsmål. Spørgeskemaet er udsendt til medlemmer af Socialpædagogernes Landsforbund, som arbejder som familieplejere i juni 2013. Der var en svarprocent på 50,6 %. Størstedelen af respondenterne i undersøgelsen er plejefamilier 80,6 %, 18,2 % er kommunale plejefamilier, og 1,2 % er netværksplejefamilier.