Akutpakkeindsatsen
I starten af 2013 stod 500 ledige socialpædagoger over for at miste dagpengeretten. Socialpædagogerne prioriterede i denne sammenhæng, via deres jobkonsulenter i a-kassen, at yde en særlig hjælp til netop disse medlemmer. I denne publikation kan du læse om medlemmernes tilfredshed omkring denne indsats.
Indhold
Undersøgelsen af akutindsatsen blev iværksat i september 2013 og forløb til oktober samme år. Dens formål har været at kortlægge, hvordan medlemmernes jobmæssige situation er i dag, hvordan de bedømmer indsatsen fra a-kassens og jobcenterets side, og hvad de mener, der skal til for at minimere risikoen for, at man mister retten til dagpenge.
Akutindsatsen bestod i:
- Tilbud om ekstra hjælp fra a-kasse og jobcenteret samt lettere adgang til jobtilbud.
- Akutjob-ordningen, hvor arbejdsgivere kan få en præmie for at ansætte folk med mindre end 13 uger tilbage af dagpengeretten.
- Den særlige uddannelsesordning, hvor man kan få en ydelse svarende til 80 eller 60 % af dagpengene, når retten til dagpenge er udløbet.
Konklusion
Tilfredshed med a-kasse og jobcenter
- I gennemsnit har fire ud af fem medlemmer, som stod i fare for at miste deres dagpengeret, været til samtale med en jobkonsulent i a-kasse og jobcenter.
- Jobkonsulenten i a-kassen har i større grad end jobkonsulenten i jobcentret givet den ledige ny inspiration i jobsøgningen.
- Den samlede indsats fra a-kassen opleves som mere tilfredsstillende end jobcentrets samlede indsats.
Medlemmernes jobmæssige situation i dag
- Blandt medlemmer, som stod i fare for at miste deres ret til dagpenge den 1. juli 2013, er over halvdelen i arbejde i september/oktober.
- Medlemmerne er hovedsageligt blevet beskæftiget inden for det socialpædagogiske arbejdsområde.
Dagpengebegrænsningens indvirkning på de jobsøgende
- Begrænsningen i dagpengeretten har haft negative indvirkninger for 46 % af de ledige medlemmer.
- Begrænsningen giver dem blandt andet oplevelse af stress og manglende følelse af at være til nytte.
Ansøgere til akutjobs
- Tre ud af ti ledige har søgt akutjobs, og blandt disse er 12 % blevet ansat i et akutjob.
Metode
Målgruppen for undersøgelsen er medlemmer af Socialpædagogernes a-kasse, som har været omfattet af akutindsatsen, svarende til 475 medlemmer. Data, der ligger til grund for rapporten, er indhentet via en elektronisk spørgeskemaundersøgelse, som indeholder 36 spørgsmål. Eftersom kun færdiggjorte spørgeskemaer er inddraget i undersøgelsen, er der en svarprocent på 34,7 %.