Unge, udenforskab og social forandring - Nordiske perspektiver
I denne bog kan du få indblik i en kritisk diskussion af, hvordan udenforskab kan forstås, og hvordan inddragelse af udsatte unges perspektiver kan skabe social forandring og styrkede tilhørsforhold.
Indhold
Fem millioner af Nordens indbyggere er unge i alderen 16-29 år. Størstedelen af dem har gode og trygge liv, men hele 6-12 % af hver årgang er i fare for at havne uden for samfundets fællesskaber. Konsekvenserne af et sådant udenforskab kan være langvarige, og de er alvorlige, både for den unge og for samfundet. De unge kæmper med afbrudte uddannelser, vanskeligheder med at komme ind på arbejdsmarkedet, psykiske problemer og ringe trivsel.
Bogen sætter fokus på et spændingsfelt mellem risiko og normalitet, hvori udsatte unge befinder sig. Der tages udgangspunkt i de unges personlige oplevelser af udenforskab, og der sættes fokus på, hvordan unges perspektiver kan bidrage til videns- og praksisudvikling.
De overordnede temaer i bogen er:
- Unge i Norden - mellem risiko og normalitet
- Inddragelse, hverdagsperspektiver og vidensudvikling
- Inklusionsarbejde og lokale fællesskaber
- Tilhørsforhold og eksklusioner - betingelser for unges uddannelsesdeltagelse
Bogen kapitler er skrevet af forskere fra forskellige nordiske forskningsinstitutioner, som giver en række forslag til, ud fra de unges perspektiv, hvordan deres situation kan ændres; løsninger, der adskiller sig fra dem, samfundet og staten kommer med.
Bogen henvender sig til beslutningstagere og fagprofessionelle på ungeområdet samt til forskere, undervisere og studerende.