Unge misbrugere og beskæftigelsesindsats - Inspirationskatalog
Væksthuset har i 2012-2013 gennemført et projekt under metodeudviklingspuljen i Københavns Kommune under overskriften ”En integreret indsats for unge stofmisbrugere - nye veje til reduktion/ophør af misbrug”. Formålet med projektet var at udvikle og afprøve nye metoder til at koordinere og integrere forskellige fagpersoner i indsatsen omkring den unge misbruger.
Indhold
Dette inspirationskatalog henvender sig til folk, der i det daglige samarbejder med unge misbrugere om uddannelse og beskæftigelse. Kataloget fokuserer på fem grundsten i arbejdet med de unge misbrugere:
- Forfølg motivation: Her er konsulentens opgave at undersøge, hvilke lystbetonede og motiverende aktiviteter den unge kan indgå i. På den måde kan der opbygges en ny meningsfuldhed i tilværelsen og dermed - over tid - erstatte misbruget og det liv der hørte sig til.
- Reducér skadevirkninger: Her arbejder man ud fra en nuancering af den unges misbrug. Grundantagelsen er, at der er en grund til, at den unge holder fast i sit misbrug, fordi det fx hjælper ham/hende med at klare hverdagen. Som konsulent er man derfor nødt til at acceptere dette formål i starten og starte med at reducere forbrug og følgeskader i stedet for at fokusere på, at den unge skal blive "clean" fra starten.
- Find og skab nye miljøer og aktiviteter i den unges liv: Unge med et misbrug har ofte et netværk af familie og venner, som også misbruger. Inspirationskataloget argumenterer dog for, at det ikke er realistisk eller nødvendigt at flytte den unge ud af sit miljø for at kunne arbejde med misbrugsproblemet, da man ved fjernelsen af den unge også fjerner den unge fra det sociale liv, som anses som vigtigt for et meningsfuldt liv. Ved at arbejde med den unge i den unges miljø er der mulighed for, at den unge af sig selv fjerner sig fra misbrugsmiljøet, når den unge løbende tilbydes aktiviteter, som bygger "miljøer" ovenpå den unges misbrugsmiljø.
- Håndtér bagvedliggende årsager: Inspirationskataloget argumenterer for, at misbruget ikke er problemet i sig selv, men at man i stedet må se på bagvedliggende årsager, hvorfor misbruget ikke kan løses uafhængigt af den unges øvrige problemer (fx lavt selvværd, problematiske familierelationer etc.). Konsulenten skal derfor gennem individuelle samtaler hjælpe den unge med at finde ud af, hvad de bagvedliggende problemer består i.
- Kontinuitet og tværfaglighed: Inspirationskataloget beskriver, hvordan et ethvert samarbejde skal bygge videre på de fremskridt hos den unge, der allerede er skabt i andre tilbud eller samarbejder, den unge har indgået i.
Kataloget giver altså et bud på en ny model for en helhedsorienteret indsats, hvor beskæftigelse er tænkt ind i samarbejdet med unge misbrugere som det bærende element samtidig med, at det kombineres med sociale, personlige og sundhedsmæssige indsatser, og denne model har altså den unges livsverden i fokus i modsætningen til at have den unges misbrug i fokus.