Unge i Grønland - Med fokus på seksualitet og seksuelle overgreb
Denne rapport handler om unge på Grønland med fokus på seksuelt samvær og seksuelle overgreb. Rapporten ser blandt andet nærmere på omfanget af problemet og hvordan det, at være udsat for seksuelle overgreb som barn, kan have konsekvenser senere i livet.
Indhold
Denne rapport handler om unge i Grønland og har særligt fokus på seksuelt samvær og seksuelle overgreb.
Rapporten ser nærmere på, hvor stor en andel af de unge, der har været udsat for seksuelle overgreb, hvilke former for seksuelle overgreb de har været udsat for, i hvilket omfang de unge taler med andre om overgrebene, sammenhængen mellem at være blevet udsat for seksuelle overgreb som barn og en række senere livsforhold samt hvordan man kan styrke forbyggelsen af seksuelle overgreb.
Målet med undersøgelsen er at frembringe viden om forekomsten og konsekvenserne ved seksuelle overgreb, som kan anvendes i arbejdet med at forebygge seksuelle overgreb mod børn.
Konklusion
- En stor del af de unge har ikke været særligt gamle, første gang de havde seksuelt samvær med en anden. 41 % af alle de unge har oplevet seksuelt samvær første gang før de fyldte 15 år. Mens 6-7 % har haft seksuelt samvær med et andet menneske, da de var syv år eller yngre.
- 67 % af de unge var selv med til at bestemme, første gang de havde seksuelt samvær med et andet menneske.
- 21 % af de unge kvinder og 9 % af de unge mænd svarede, at de ikke selv var med til at bestemme, første gang de oplevede seksuelt samvær. Hvilket vil sige, at omkring en tredjedel af de unge ikke selv var med til at bestemme, første gang de havde seksuelt samvær med et andet menneske.
- Seksuelle overgreb, specielt for kvinder, bliver ofte fulgt af nye overgreb.
- Der er en betydelig sammenhæng mellem seksuelle overgreb og et tidligt og stort forbrug af alkohol, mens der ikke er nogen sammenhæng mellem seksuelle overgreb og brug af hash.
- De unge kvinder, som første gang har haft seksuelt samvær inden de fyldte 15 år, har oftere fået end abort end øvrige kvinder.
- De kvinder, som ikke selv var med til at bestemme første gang de havde seksuelt samvær med et andet menneske, har oftere end øvrige kvinder et barn før de er fyldt 21 år.
- For mænd er der en sammenhæng mellem mænd, der ikke var med til at bestemme første gang de havde seksuelt samvær og at de selv senere har været seksuelt sammen med en, som ikke havde ønsket seksuelt samvær. Det er dog få mænd, der svarer, at de har været sammen med en anden person mod deres ønske.
- Der findes ingen sammehæng mellem at have været udsat for seksuelle overgreb og overvejet eller forsøgt selvmord.
- Unge kvinder, der har været udsat for seksuelt overgreb, har sjældnere påbegyndt en uddannelse efter folkeskolen.
- Unge, der har haft seksuelt samvær med et andet menneske inden de fyldte 15 år, har en lavere selvvurderet tilfredshed med livet end de andre unge.
- Mænd og kvinder, der ikke var med til at bestemme første gang de oplevede seksuelt samvær, har en lavere selvopfattelse end andre unge.
- Mænd og kvinder, der ikke var med til at bestemme første gang de oplevede seksuelt samvær, har en betydeligt mindre venskabskreds end de andre unge.
Undersøgelsen peger på en lang række skadesvirkninger af seksuelle overgreb. Der er en betydelig sammenhæng mellem seksuelle overgreb og en række kendte vanskeligheder blandt unge, som fx et tidligt og stort forbrug af alkohol, tidlig graviditet, ingen uddannelse efter folkeskolen og lav livstilfredshed og selvopfattelse. Rapporten peger derfor på, at der bør ske en nytænkning af indsatsen, som er rettet mod alle områder.
Metode
Undersøgelsen er baseret på et udtræk af 400 unge i alderen 18 til 25 år. I alt har 151 af de 377 unge, som blev kontaktet, deltaget i undersøgelsen. Undersøgelsen forløb i fire faser:
- Kontakt med fagpersoner i Grønland om problemets karakter
- Udsendelse af spørgeskema til de udvalgte unge
- 90 interviews med unge fra stikprøven
- En undersøgelse af forskelle og ligheder mellem de unge, som har svaret og de unge, som ikke har svaret på spørgeskemaet for at sikre, at undersøgelsen repræsenterer de unge i Grønland bedst muligt