Underretningsstatistik - Årsstatistik 2015
Med denne årsrrapport for 2015 får du mulighed for at følge udviklingen i antallet af underretninger, hvem der underretter, hvad der underrettes om samt hvilke opfølgningsaktiviteter kommunerne iværksætter på baggrund af underretningerne.
Indhold
Siden 1. april 2014 har alle kommuner indberettet nøgleoplysninger om underretninger modtaget om udsatte børn til Ankestyrelsens underretningsstatistik. Nærværende rapport er Ankestyrelsens anden årsstatistik om kommunernes underetninger.
Udviklingen i underretninger kan både følges på nationalt, regionalt og kommunalt plan herunder hvem underretningerne typisk handler om, hvorfor der underrettes og hvem der underretter. Årsstatistikken kan blandt andet benyttes som vidensgrundlag af beslutningstagere, lovgivere og forskere i deres arbejde.
Konklusion
Rapporten viser blandt andet, at:
- Kommunerne modtog i alt 66.336 underretninger om udsatte børn i 2014 mod 96.948 i 2015. Der er således sket en markant stigning i antallet af underretninger, heraf 52 pct. drenge, 46 pct. piger og 2 pct. vordende mødre (1.983).
- Antallet af underretninger stiger med barnets alder. Næsten hver fjerde underretning omhandler unge i alderen 15-17 år mens kun hver tiende omhandler børn i alderen 0-2 år.
- Skolen (21 pct.) og sundhedsvæsenet (15 pct.) er de aktører, der underretter mest. Skolen underretter mest om drenge mens sundhedsvæsenet underretter mest om piger.
- Der underrettes kun én gang for de fleste børn (67 pct.), mens kommunerne modtog underretninger to gange for 18 pct. af børnene. Der blev underrettet for tredje gang for 7 pct. af børnene, fjerde gang for 3 pct. af børnene, mens kommunerne modtog fem eller flere underretninger for 4 pct. af børnene.
- Der underrettes oftest om børns omsorgssvigt og unges adfærdsproblemer. Fordelt på køn underrettes der oftest om kriminalitet for drenge og omsorgssvigt for piger.
Metode
Årsstatistikken er baseret på de oplysninger, kommunen indberetter om udsatte børn og unge, der underrettes.