Ulighed i børn og unges sundhed - set i lyset af social kapital
Hvordan kan vi forklare ulighed i sundhed og hvorfor fungerer social kapital som en slags 'buffer' for det enkelte menneskes sundhed? Det stiller denne bog skarpt på.
Indhold
Bogen tager afsæt i empirisk sundhedsforskning som viser, at jo lavere socialt positioneret man er, desto større risiko er der for dårligt helbred. Bogen drøfter hvordan det sociale har betydning for børn og unges valg og vaner omkring sundhed og sygdomshåndtering inklusiv opvækstvilkårenes betydning.
Formålet med bogen er at sætte fokus på de relevante forhold, der har betydning for, hvordan den sociale ulighed ser ud, og hvilke konsekvenser det får for børn og unges sundhed. Der rettes især opmærksomhed på social kapital som afgørende for uligheden og de sundhedsmæssige konsekvenser.
Bogen er inddelt i følgende kapitler:
- Dette kapitel belyser hvordan sundhed hænger sammen med sociale forhold og social ulighed.
- Dette kapitel præsenterer den teoretiske analyse af begrebet social kapital og inddrager blandt andet Pierre Bourdieu.
- I dette kapitel præsenteres eksisterende forskning om social ulighed i børns sundhed.
- Fokus for dette kapitel er de unges beskrivelser og opfattelser af sundhed og sygdom.
- Dette kapitel sætter fokus på, hvad der er styrende for de unges sundhedsadfærd; Er det familien, vennerne, den unge selv?
- Kapitlet her belyser hvordan social kapital kan konverteres i forhold til sundhed og sygdom. Der fokuseres på social position og koblingen til familiens 'sociale verden'.
- I det sidste kapitel gives en opsamling og perspektivering til sundhedspædagogiske og -politiske handlemuligheder på baggrund af sammenhænge mellem social ulighed, social kapital og børn og unges sundhedsadfærd.
Bogen henvender sig til alle, der beskæftiger sig med spørgsmålet om ulighed i sundhed herunder studerende, praktikere, fagpersoner og politiske beslutningstagere, der arbejder med forebyggelse og sundhedsfremme.