Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Børn og Unge
  3. Social udsathed

UKHome – "Her kan jeg være, den jeg er, sammen med andre"

SUS har publiceret en rapport om UKHome, der er et socialt boligmiljø for unge, som er sårbare eller har sociale udfordringer. Dette ungeboligfællesskab har stor betydning for de unge beboeres liv og selvforståelse. Publikationen fremhæver også, at der i UKHome er socialfagligt personale, som hjælper beboerne. Herudover får de unge uden studie eller beskæftigelse en CTI-medarbejder tilknyttet, som skal støtte dem i den livsforandring, som de gerne vil gennemgå.

Indhold

Socialt Udviklingscenter (SUS) har publiceret rapporten ”UKHOME – Her kan jeg være, den jeg er, sammen med andre” for Aarhus Kommune. Projektet bygger på, at Sociale Forhold og Beskæftigelse overtog det gamle Amtssygehus i Aarhus Kommune, og etablerede et kollegium, hvor 12 unge sårbare på kanten af hjemløshed og 12 unge studerende bosatte sig.  Ungdomskulturhuset fik lov til at flytte ind i sidebygningen, og efterfølgende udviklede de to fora UKHome, som skulle være en ny form for socialt boligmiljø for 24 unge mennesker. Det skulle bidrage med støtte til de unge i at mestre livet i den nye bolig og samtidig modtage vejledning og støtte til uddannelse og beskæftigelse.

I beskrivelsen fremhæves centrale værdier, elementer og greb, som understøtter det inkluderende boligfællesskab, som UKHome er. På baggrund af projektet fremhæver de seks vigtige principper for et inkluderende ungeboligfællesskab, som andre kan lade sig inspirere af, så der i fremtiden kan komme flere ungemiljøer, hvor sociale indsatser og fællesskab indtænkes.

Publikationen har også et kapitel, som handler om medarbejderes indflydelse og tilgange til at understøtte trivslen og fællesskabet på ungekollegiet. Hos UKHome er der en social vicevært og en fællesskabsvært, som samarbejder med de CTI-medarbejdere, som er tilknyttet de unge, som ikke er studerende eller i beskæftigelse. Det er vigtigt, at aktørerne, som har at gøre med de sårbare unge, vidensdeler og samarbejder på tværs for at skabe de bedste forudsætninger for den unge. Recovery-orienterede tilgange er væsentligt i arbejdet med de sårbare unge. Hertil beskrives der, hvordan det socialfaglige personale kan arbejde med de unge, som bor på UKHome (eller et tilsvarende kollegium).

Konklusion

Ungeboligfællesskab kollegiet UKHome har stor betydning for de unge beboere, deres liv og selvforståelse. Det giver en tryg og stabil base for de unge, som i samarbejde med personalet på UKHome og sin CTI-medarbejder kan få hjælp til at forandre sit liv.

Metode

SUS har indsamlet erfaringer gennem workshops, interviews, observationer og forandringsfortællinger fra de unge. Herudover har de haft sparringsmøder med den sociale vicevært og fælleskabsværten. CTI-medarbejderne har også deltaget i nogle af sparringsmøderne. Sparringen er foregået på baggrund af medarbejdernes noter og refleksioner i deres erfaringslogbøger, som SUS har givet dem. SUS har i 2022 også indsamlet læringsfortællinger fra medarbejderne, som er deres egne beskrivelser og refleksioner over, hvad de undervejs har oplevet ved UKHome.

Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • Signe Groth Andersson
  • Mathias Hulgård Kristiansen
  • Mia Kristine Stangerup
Årstal
2023
Udgiver
Socialt Udviklingscenter
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Bestil

Se også

Implementeringsguide af CTI-metoden

VIVE, 26 sider 2018

Dokumenterede metoder i bostøtteindsatsen over for mennesker med psykiske lidelser

VIVE, 54 sider 2018

Redskab til recovery-orienteret rehabilitering

Socialt Udviklingscenter SUS 2023
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank