Udviklingsprojekt om resultatdokumentation med udgangspunkt i barnets handleplan - Erfaringsopsamling og anbefalinger
I Danmark findes der ikke meget viden om, hvilke resultater børn med særlige behov opnår ved en given social indsats. Samtidigt stiger presset på kommunerne i forhold til at kunne dokumentere effekten af indsatserne overfor de socialt udsatte børn og unge. Dette er grundlaget for dette projekt, som Kommunernes Landsforening iværksatte i 2011.
Indhold
Formålet med dette udviklingsprojekt var, at flere kommuner skulle opnå erfaring med systematisk at dokumentere resultater af indsatser overfor børn og unge med særlige behov.
14 kommuner har deltaget i projektet, som bestod af fem mødedage og hjemmearbejde i form af udarbejdelse af projektbeskrivelse, prøvehandlinger og logbog.
Projektet tager udgangspunkt i Århus-konceptet, som består af tre skeamer, der måler forskellige faktorer, der er en del af "det gode børneliv" ved, at barnet scores på en skala fra 0-4 og der sættes mål for kommende indsatser. Denne rapport indeholder erfaringer opnået gennem udviklingsprojektet samt en række anbefalinger i forhold til udarbejdelsen af skemaerne, brugen af skemaerne og implementeringen af konceptet.
Konklusion
- Århus-skemaerne er et dækkende og fyldestgørende redskab. For at sikre et dækkende billede af barnets psyko-sociale tilstand er det vigtigt at udfylde hele skeamet, således at barnet scorer på samtlige indikatorer. Desuden bør skalaen ændres fra 0-4 til 1-5 da det er uattraktivt at være en 0'er.
- Det er vigtigt, at den enkelte kommune har en fælles procedure for, hvordan scoringen foretages og at centrale aktører i barnets liv medtages, for at sikre en valid scoring af barnet.
- Det anbefales, at et resultatdokumentationskoncept bliver integreret som en del af handleplansarbejdet.
- At der vedtages procedure for benyttelsen af den indsamlede data.
- Det anbefales, at der udarbejdes god information om konceptet og at der er en implementeringsperiode, der giver medarbejderne mulighed for at drøfte det nye koncept.