Udfordringer i sagsbehandlingen på området for udsatte børn og unge
Sagsbehandlere på børneområdet efterspørger socialfaglig kompetenceudvikling og bistand fra juridiske konsulenter. Det er konklusionen i denne praksisundersøgelse fra Ankestyrelsen 2010.
Indhold
Denne rapport bygger på resultaterne fra en kvalitativ interviewundersøgelse om kommunernes udfordringer med at overholde lovgivningen i praksis på området for udsatte børn og unge.
Rapporten er opdelt i fem kapitler svarende til de fem overordnede emner, der har været gennemgående på tværs af kommunerne og på tværs af sagsbehandler- og ledelsesniveauet.
Kapitlerne er følgende:
-
Organisatoriske udfordringer
-
Juridiske udfordringer
-
Ledelsesmæssige udfordringer
-
Sagsbehandlerkultur og dokumentationsudfordringer
- Kompetenceudvikling og faglig sparring
Konklusion
I de kommuner, der deltog i undersøgelsen, er der blandt sagsbehandlerne stor efterspørgsel efter en juridisk konsulent, som kan bruges som sparringspartner i forbindelse med juridiske problemstillinger og opdatering i lovgivningen. De kommuner, der allerede benytter en juridisk konsulent, vurderer, at det er med til at sikre, at sagsbehandlingen er i overensstemmelse med lovgivningen.
Sagsbehandlerne efterspørger desuden især socialfaglig kompetenceudvikling for, at de kan gøre handleplanerne mere konkrete og dermed brugbare.
Sagsbehandlerne selv oplever en enten-eller-attitude til arbejdet, hvor de enten prioriterer skrivearbejdet eller borgerkontakten. Det er især de nyuddannede sagsbehandlere, der synes, at lovgivningen er interessant at arbejde med, mens de mere erfarne primært fokuserer på kontakten med borgerne.
Metode
Praksisundersøgelsen bygger på kvalitative interview med sagsbehandlere og ledere i 14 kommuner. Udover interviews indbefatter undersøgelsen en sagsgennemgang af udvalgte sager i kommunerne.