Svigt af børn i Danmark 2021
For femte år i træk udgiver Børns Vilkår i samarbejde med TrygFonden statusrapporten ’Svigt af børn i Danmark’. Rapporten giver et indblik i den nyeste forskning om børn og unges trivsel og omfanget af de svigt, som finder sted hver eneste dag. I år er rapportens konklusioner præget af COVID-19 situationen, som har haft stor betydning for rigtig mange børn og unge.
Indhold
I Danmark har de fleste børn et godt børneliv, som også under COVID-19 har været præget af omsorg og tryghed. Men mange udsatte børn og unge har oplevet, at nedlukningerne har forværret de svigt, som de i forvejen blev udsat for. Andre har for første gang oplevet at komme i mistrivsel som en konsekvens af krisen. For nogle har det haft så alvorlige konsekvenser, at det kræver en både akut og længerevarende hjælp og støtte at vinde trivsel og livskvalitet tilbage. Det kan for nogle børn og unge tage måneder eller år at rette op på de konsekvenser, coronakrisen har haft for dem.
Her er en kort sammenfatning af undersøgelsens resultater:
Isolation i det konfliktfyldte hjem
Mange børn og unge har oplevet flere konflikter derhjemme, og samtaler om forholdet mellem barn og forældre kom for første gang på førstepladsen over de hyppigste emner i samtaler på BørneTelefonen. Flere opgørelser understøtter, at sårbare og udsatte familier har været særligt hårdt ramt af konsekvenserne af COVID-19. Mange børn i familier, hvor en eller flere forældre har et alkoholmisbrug, har, ligesom det gælder for børn i voldsramte familier, mærket konsekvenserne af isolationen.
Coronakrisens digitale skyggesider
Med COVID-19-nedlukningerne har mange børn og unge tilbragt mere tid foran skærmen og på de sociale medier. Det indebærer en større risiko for digitale krænkelser og digital mobning. Dette afspejles i en markant stigning i henvendelser hos Børnetelefonen og Red Barnet, som omhandler digitale krænkelser.
Uvished, ensomhed og mistrivsel
Sagsbehandlingstiden i Familieretshuset er steget markant under pandemien, og det har skabt en stor uvished blandt børn af forældre, som er i uafklarede skilsmisser. Derudover har isolationen skabt stor ensomhed blandt skoleeleverne, andelen af ensomme unge er steget med over ti procentpoint fra første nedlukning i 2020 til nedlukingen i 2021.
Generelt er mistrivslen blandt børn og unge steget. Situationen for børn og unge, der var i mistrivsel inden COVID-19 er steget, mens den samlede andel af børn og unge i mistrivsel også er steget.
COVID-19 har bremset hjælpen til børn og unge
Den generelle trivsel for danske børn og unge er faldet under COVID-19-krisen. Ydermere viser undersøgelser, at krisen også har medført, at opsporingen af børn og unge i mistrivsel er blevet begrænset. Der er et fald i underretninger og sagsbehandlerne har haft mindre kontakt med børnene og de unge.