Statusrapport JanusCentret 2012
Hvilke børn og unge udviser seksuelt krænkende adfærd? Hvad er deres egne offererfaringer? Hvad er relationen mellem offer og krænker, og hvor finder krænkelsen typisk sted? Få svarene i denne rapport fra JanusCentret.
Indhold
Rapporten beskriver de børn/unge med seksuelt bekymrende og/eller krænkende adfærd og deres familier, som JanusCentret har været i kontakt med i perioden 2003-2012 og analyserer udvalgte data, der er iøjnefaldende ved denne statusopgørelse. I analysen præsenteres bl.a. børnene/de unges alder og køn, deres egne offererfaringer, relation mellem offer og krænker samt resultater fra de psykologiske undersøgelser, der er foretaget på Januscentret i perioden. Med udgangspunkt i de psykologiske undersøgelser tegnes også en psykologisk profil af de visiterede børn/unge.
Konklusion
JanusCentret har i perioden 2003-2012 i alt visiteret 221 klienter, hvoraf hovedparten er drenge mellem 13 og 15 år.
Hvad angår ofrene for overgreb, er kønsfordelingen: 159 drenge og 191 piger. Størstedelen af ofrene er mellem 3 og 15 år, mens der indenfor for dette aldersspænd er en rimelig jævn fordeling.
68 % af de henviste børn/unge har været ofre for følelsesmæssigt svigt. 33 % har været udsat for fysisk vold i familien, ligesom 33 % har været vidne til vold i familien. 18 % har selv været udsat for seksuelle overgreb i familien, 22 % har været udsat for seksuelle overgreb uden for familien, og 14 % har været vidne til seksuelle overgreb inden for familien.
Hvad angår relationen mellem børn/unge, som er seksuelt grænseoverskridende, og deres ofre, er det gældende i hovedparten af sagerne, at de kender hinanden forud for de seksuelle overgreb. I den aktuelle analyse udgør søskende 26 %, skolekammerater 25 % og endelig barn fra anbringelsessted 13 %. Hovedparten af overgrebene mod skolekammerater finder sted i skolen (78%), mens 98% af overgrebene mod barn fra anbringelssted finder sted på anbringelsstedet.
Hovedparten af de henviste børn og unge var præget af forskellige vanskeligheder af intellektuel, opmærksomheds- og personlighedsmæssig art, som har medført forringet social og interpersonel kompetence og givet anledning til dårlig selvværdsfølelse. I analysen udgør gruppen af børn med opmærksomhedsvanskeligheder fortsat den største gruppe med 151 klienter eller 68 %.
Metode
Undersøgelsen er baseret på oplysninger fra JanusCentrets database indeholdende stamdata fra de visiterede børn og unge samt resultater fra de psykologiske undersøgelser og behandlingsforløb.