Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Børn og Unge
  3. Social udsathed

Selvskadende adfærd blandt unge mellem 13-19 år. Del 2 - Sociale medier, søvn og mistrivsel

Denne rapport omhandler unges brug af Facebook, andre medier og sociale netværk, søvn, skole, mistrivsel, sårbarhed, tanker om selvskade og selvskadende adfærd.

Indhold

Undersøgelser viser, at der er øget risiko for selvmordsadfærd hos personer, der skader sig selv. Denne rapport søger derfor at belyse og afdække unges sårbarhed, tanker om selvskade og selvskadende adfærd, så der kan skabes grundlag for forebyggelse.

Denne rapport belyser de unges brug af samtaler ansigt til ansigt, brug af medier og sociale netværk. Derudover belyses det, hvor mange timers søvn de unge får, og hvor vidt de føler sig trætte, inden de skal i skole. Afslutningsvist belyses de unges holdninger til skolen.

Konklusion

Undersøgelsen viser, at unge, som har forsøgt at begå selvmord, taler signifikant mindre ansigt til ansigt med andre end unge, som ikke har haft et selvmordsforsøg. I forhold til brug af mobiltelefoner er der ingen signifikante forskelle mellem de unge, der trives, og de unge, der mistrives. Dog bruger de unge med alvorlige tanker om at skade sig selv i højere grad sms "ofte/tit" end de unge, der ikke har alvorlige tanker. Det samme gælder for Facebook og Twitter. Undersøgelsen viser yderligere, at 66,3 % af alle undersøgelsens deltagere er enige i, at de føler sig som en del af fællesskabet på Facebook. Der er ingen nævneværdig sammenhæng mellem, hvorvidt man føler, man er en del af fællesskabet på Facebook eller ej i forhold til unges sårbarhed, alvorlige tanker om selvskade, selvskade eller selvmordsforsøg. Derudover mødes de unge, som har alvorlige tanker om at skade sig selv, ikke så tit fysisk med deres venner, som de unge, der ikke tænker på at skade sig selv. De unge kan sagtens have mange venner på Facebook, men det betyder ikke, at de tit mødes med få nære venner.

I forhold til søvn viser undersøgelsen, at de unge, som har alvorlige tanker om selvskade, sover signifikant minde end de unge, som ikke tænker på at skade sig selv. Desuden viser det sig, at dobbelt så mange unge med alvorlige tanker om selvskade ikke mener, at de får søvn nok. Det samme billede ses for unge, der har skadet sig selv og unge, som har forsøgt at begå selvmord. Herudover er der er tre gange så mange unge med alvorlige tanker om at skade sig selv, som har skadet sig selv og som har forsøgt at begå selvmord, der giver udtryk for, at de er trætte, inden de skal i skole i forhold til andre unge.

I forhold til mistrivsel og skole viser det sig, at dobbelt så mange af de unge, som har skadet sig selv, ikke kan lide skolen for tiden og keder sig i skolen i forhold til unge, der ikke har skadet sig selv. De får mindre ros af lærerne, og fire gange så mange bliver ofte mobbet.

Metode

Spørgeskemaundersøgelse.

Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • Lillian Zøllner
  • Lone Rask
  • Agnieszka Konieczna
Årstal
2013
Udgiver
Center for Selvmordsforskning, 30 sider
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Undersøgelser og evalueringer;

Selvskadende adfærd blandt unge mellem 13-19 år. Del 2 - Sociale medier, søvn og mistrivsel

Center for Selvmordsforskning, 30 sider 2013
Undersøgelser og evalueringer;

Beskyttende faktorer for unge med selvskadende adfærd

Center for Selvmordsforskning, 52 sider 2016
Brugerfortællinger;

Englespor. En dagbog om selvskade og selvmord

Frydenlund 2019
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank