Seksuel vold blandt unge: en systematisk tilgang til primær forebyggelse
Hvordan forebygges seksuel vold blandt danske unge? Bliv klogere på problematikken ved at læse denne faglige statusrapport om forebyggelse af seksuel vold.
Indhold
Denne statusrapport er et svar på, at hovedparten af de ressourcer, der bruges på bekæmpelse af seksuel vold, bruges efter volden har fundet sted. Formålet er derfor at styrke indsatsen i forhold til at forebygge seksuel vold blandt danske unge i alderen 12-24 år.
Rapporten introducerer fire trin i forebyggelsesarbejdet, der er baseret på folkesundhedstilgangen:
- Problembeskrivelse
Dette afsnit har til formål at danne grundlag for en solid forståelse af problemstillingen omkring seksuel vold blandt jævnaldrende unge. Dette gøres gennem en præsentation af dansk og international viden på området. - Årsager til seksuel vold
Her kan du læse om den Socialøkonomiske model, der har til formål at hjælpe til at kunne identificere bagvedliggende årsager til seksuel vold. Både offer- og krænkerperspektivet inddrages. - Forebyggelse
Med udgangspunkt i trin 1 og 2, præsenterer dette kapitel aktuelle strategier og indsatser til primær forebyggelse af seksuel vold blandt unge. - Implementering og udbredelse
Dette afsnit omhandler implementeringen og udbredelsen af forebyggelsesindsatserne fra trin 3. Her indgår også resultater og erfaringer med aktuelle forebyggelsesstrategier og -indsatser.
Konklusion
Rapporten fremstiller en række anbefalinger for effektiv forebyggelse af seksuel vold blandt unge. Blandt anbefalingerne finder du principper som politisk opbakning, evidensbaseret viden, systematisk evalueringsdesign, samarbejde mellem forskellige praksisaktører og indsatser på tværs af køn.
Ud over de praktiske aspekter af forebyggelsen af vold, anbefaler rapporten, at der på politisk plan blandt andet prioriteres investering i forebyggelsen, at der udmeldes strategier på området, oprettes en organisation, der koordinerer indsatserne samt at dialogen mellem praksis og forskning på feltet styrkes. I alt fremstiller rapporten 12 anbefalingspunkter til indsatsen.
Metode
Rapporten bygger på dansk forskning og erfaring, og præsenterer en systematisk tilgang bestående af fire trin til primær forebyggelse af seksuel vold.