Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Børn og Unge
  3. Social udsathed

Projekt Forebyggelseskommuner - Afsluttende evaluering

Et skærpet fokus på forebyggelse og tidlig indsats er afgørende for at skabe en positiv udvikling og resultater. Du kan i denne rapport læse om et projekt, der tager afsæt i netop denne forskningsbaserede viden, som tilmed understøttes af praksiserfaringer.

Indhold

Den nærværende rapport består af en evaluering af et projekt kaldet Forebyggelseskommuner. Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold igangsatte dette projekt i foråret 2011. Med dette projekt var formålet at understøtte og styrke sammenhængen og retningen i den forebyggende og inkluderende indsats overfor udsatte børn og unge. Resultaterne af seks forskellige kommuners arbejde med en samlet forebyggelsesstrategi evalueres i denne rapport.

Overordnet belyser evalueringen de resultater, der er skabt gennem kommunernes indsats med at arbejde strategisk med forebyggelse og inklusion samt hvad der henholdsvis har fremmet og vanskeliggjort arbejdet med og implementeringen af strategierne på tværs.

Projekt Forebyggelseskommuner er et strategiprojekt, hvor fokus har været på at styrke de forebyggende indsatser i de seks projektkommuner ved at støtte kommunerne i at udvikle en sammenhængende forebyggelsesstrategi.

Det påpeges indledningsvis, at en samlet og målrettet forebyggende og inkluderende indsats er en essentiel løftestang for at sikre, at alle børn og unge trives og udvikler sig bedst muligt. Den tidlige forebyggende indsats har ikke kun en positiv indvirkning på børnenes livsmuligheder. Denne slags indsatser betaler sig nemlig også økonomisk. Investeringer i udsatte børn og unge giver dermed ikke bare det enkelte barn de bedste chancer senere i livet, det giver samtidig den største gevinst for samfundet, forklarer forfatterne til rapporten.

Rapporten er bygget op således, at der indledes med en introduktion til udviklingen af forebyggelsesstrategierne, derefter opsamles de centrale resultater af projektet. Efterfølgende belyses organisering, implementering og udmøntning af strategien i konkrete aktiviteter dybdegående.

Konklusion

Evalueringen af Projekt Forebyggelseskommuner viser overordnet: 

  • Der er sket en udvikling, således at flere børn og unge i løbet af projektperioden modtager en forebyggende indsats i forhold til anbringelse.
  • Der er tegn på, at der er sket en styrkelse af inklusion i og med, at andelen af børn og unge, der modtager undervisning i specialklasser, er faldet.
  • Indsatsen mod skolefravær har medført, at der er sket et lille fald i fraværet for børn i folkeskolen i kommunerne.

Metode

Evalueringsrapporten er baseret på et omfattende kvantitativt og kvalitativt datagrundlag indsamlet løbende siden projektets opstart.

Dette datagrundlag indbefatter væsentlige nøgletal fra kommunerne på forebyggelses- og inklusionsområdet, surveyundersøgelser af vurderingen af arbejdet med forebyggelse og inklusion blandt udvalgte medarbejdere og ledere i kommunerne, kommunernes egne indberetninger af status på fremdrift samt en slutevaluering fra hver kommune.

Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • Deloitte
Årstal
2015
Udgiver
Socialstyrelsen, 154 sider
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Evaluering af inklusionsindsatsen i Billund Kommune

SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd 2016

Inkluderende skolemiljøer - Elevernes roller

SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd 2015
Undersøgelser og evalueringer;

Projekt Forebyggelseskommuner - Afsluttende evaluering

Socialstyrelsen, 154 sider 2015
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank