Omstilling til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats for udsatte børn og unge
Mange kommuner har over de seneste år omlagt det specialiserede børne- og ungeområde til en tidligere forebyggende indsats. Men hvad skal der til for, at det lykkes?
Indhold
Siden omkring 2010 har 19 danske kommuner arbejdet med en omlægning til en tidligere forebyggende indsats for udsatte børn og unge. Denne udgivelse er et inspirationsmateriale, der tager udgangspunkt i netop de kommuner, og det skal være med til at understøtte andre kommuner, der ligeledes ønsker en omlægning af området.
Selvom omlægningen i de forskellige kommuner har båret præg af lokale prioriteringer og valg, har der været nogle overordnede fællestræk. Omdrejningspunktet i projektet har været forebyggelse på tværs af myndighed, udfører af specialiserede indsatser og almenområdet. Materialet skal tjene som inspiration til relevante overvejelser og konkrete tiltag, kommunerne kan iværksætte, når de vil arbejde med den samme omstilling. Den giver svar på, hvad det kræver af kommunen på et strategisk, organisatorisk og praktisk plan.
Inspirationsmaterialet sætter fokus på fire temaer, som flere af kommunerne har valgt at fokusere på i deres arbejde med omlægningen af indsatsen. Det handler om:
- Bedre, hurtigere, lettere adgang til socialfaglig rådgivning og perspektivering i almenområdet.
- Fælles modeller til opsporing og refleksion på tværs af organisatoriske enheder og faglige medarbejdergrupper.
- Tværgående styring og ledelse for at skabe styrket samarbejde på tværs af børne- og familieområdet, skoleområdet, dagtilbudsområdet og sundhedsplejen.
- Nye typer tilbud, der kan forebygge eller fungere som supplement til anbringelse.
De forskellige temaer bliver i materialet foldet ud med eksempler og overvejelser, der kan hjælpe andre med at igangsætte og tilpasse indsatser i egen kommune.