Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Børn og Unge
  3. Social udsathed

Muren af tillid - Far, mor & børn i Kriminalforsorgens Familiehus

Gennem de senere år er debatten om, hvilken situation børn sættes i, når deres forældre fængsles, blusset op. Inden for den danske Kriminalforsorg er en række nye tiltag på netop dette område spiret frem i løbet af de senere år. "Familiehus" ved Pension Engelsborg, hvor dømte siden 2005 har fået mulighed for at bo sammen med deres børn og eventuelle partnere og indgå i familiebehandling under afsoningen, er et af disse tiltag.

Indhold

Denne afhandling omhandler Kriminalforsorgens Familiehus ved Pension Engelsborg og belyser, hvilke former for forældreskab, der henholdsvis fremmes og hæmmes i Familiehuset. Afhandlingen belyser altså, hvilke rammer Familiehusets beboere bliver tilbudt. Undervejs i analysen berøres der også spørgsmål omkring Familiehusets personales teoretiske tilgang til arbejdet, hvordan beboerne kommer til syne for personalet, hvilke metoder der arbejdes gennem, hvilke mål man arbejder mod samt nogle af de udfordringer, der synes at ligge indbygget i arbejdet.

Konklusion

Specialet viser, hvordan Familiehusets personale i deres tilgang til beboerne lægger vægt på at møde den enkelte på en anerkendende og ikke-dømmende facon. Personalet tager således afsæt i en antagelse om, at der findes mange mulige måder at leve et godt liv på, og det tilstræbes at skabe individuelle og fleksible tilbud, som giver mening for den enkelte beboer. 

Gennem begrundelser af regler og retningslinjer i barnets tarv, ressourceorientering, tillid, fortrolighed samt en anerkendelse af, at man af og til kan fejle trods sin gode vilje, etableres en mur af tillid omkring beboerne. Tillid til, at forældre vil forsøge at gøre det bedste for deres børn, når blot de ved, hvad dette er, og tillid til, at når forældrene først har forstået, hvordan kriminalitet skader familieliv, så vil de finde andre veje. Personalet ’inviterer’ herved forældrene ind i et fælles projekt, hvor man sammen handler med udgangspunkt i barnets tarv. Perfekthedsfacader smides, vanskeligheder italesættes og ’synder’ og svagheder bekendes. Herved påtager forældrene sig ansvaret for familiens livssituation og trivsel og indskriver sig i en udviklingshistorie, hvor man som forælder må håndtere tvivlrådighed og følelser af magtesløshed som et grundvilkår. Udviklingsorientering og refleksion udgør herved både familiearbejdets begyndelse og ende - mål og middel.

Metode

Afhandlingens analyse bygger på deltagerobservation i Familiehuset, interviews med personalegruppen samt dokumentmateriale.
Forskning
Forfatter
  • Nanna Koch Hansen
Årstal
2011
Udgiver
Københavns Universitet - Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, 90 sider
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Undersøgelser og evalueringer;

Pårørende til psykisk handicappede i Århus Amt - en undersøgelse af pårørendes vurdering af samarbejdet med personalet og personalets indsats ved Århus Amts bo- og aktivitetssteder

Århus Amt 2001
Dokumentation og udviklingsarbejde;

Pårørende til livstruet syge mennesker i palliative forløb - en kortlægning af den professionelle indsats i det danske sundhedsvæsen

PAVI, Videnscenter for Rehabilitering og Palliation, 96 sider 2015
Lærebøger og værktøjer;

Pædagogik med psykologi

Munksgaard Danmark, 291 sider, 3. oplag 2013
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank