Modstandskraft mod radikalisering og voldelig ekstremisme
I denne rapport kan du få konkrete anbefalinger til arbejdet mod radikalisering og ekstremisme i lokalsamfundet.
Indhold
I denne rapport kan du få indsigt i en undersøgelse om radikalisering og ekstremisme samt arbejdet med dette i lokalsamfundet.
Hensigten med undersøgelsen er blandt andet at gribe disse problematikker an fra en anden vinkel og med en konstruktiv tilgang gennem lokalsamfundet.
Rapporten er altså baseret på en opfattelse af lokalsamfundet som værende i besiddelse af kollektive ressourcer og handlemuligheder, der er væsentlige i forebyggelsen og imødegåelsen af radikalisering og voldelig ekstremisme. Derfor indgår der en undersøgelse af disse ressourcer og handlemuligheder.
Der behandles blandt andet spørgsmål som:
- Hvilke lokale aktører medvirker til at forebygge, inddæmme og modvirke radikalisering og voldelig ekstremisme og hvordan?
- Under hvilke betingelser bidrager de bedst/mest?
- Kan modstandskraften styrkes og i givet fald hvordan?
Rapporten har til formål at komme med anbefalinger til, hvordan man kan styrke lokalsamfund i at være modstandsdygtige overfor radikalisering og voldelig ekstremisme. Der tages derfor udgangspunkt i udvalgte danske lokalmiljøer, der har haft problemstillingen inde på livet.
Konklusion
Interviewene peger på, at særligt familierne i lokalsamfundet har en stor betydning i arbejdet mod disse problemstillinger. Samtidig fremhæves gensidig tillid og et stærkt netværk blandt de forskellige aktører på området som afgørende. De agerer som gode supplementer til hinanden, hvis individuelle indsatser ikke slår til.
Følgende aktører siges at være altafgørende i modstandskraften:
- Familie/hjemmet
- Nærer venner/mentorer
- Religiøse fællesskaber
Nedenstående siges at have en støttende effekt:
- Anti-radikaliseringsenhed
- Frivillige foreninger
- Sociale platforme
- Naborelationer
Rapporten udmunder i konkrete anbefalinger til fremadrettet arbejde mod radikalisering og voldelig ekstremisme. Det understreges blandt andet, at arbejdet med disse problemstillinger i Danmark i højere grad burde foregå gennem aktører og aktiviteter i civil- og lokalsamfundet. Derudover fremhæves det blandt andet, at lokal aftabuisering af svære emner ville medføre, at enkeltpersoner i højere grad tør bede om hjælp i svære situationer. Dertil pointeres det, at man i højere grad skal formå at få de unge inkluderet i positive fælleskaber.
Metode
Rapporten bygger på litteraturgennemgange, eksplorative interview og analyser. Der er blandt andet foretaget en systematisk gennemgang af eksisterende dansk empiribaseret forskning. Dette er kombineret med forskning indenfor ”community resilience” (modstandsdygtighed i samfundet) og kvalitative interviews. Interviewene har primært fokus på radikal og/eller militant islamisme, dog har et fåtal fokus på ekstrem højreekstremisme.