Midtvejsevaluering af familierettede og forebyggende indsatser i ”Tidlig Indsats – Livslang Effekt”
Hvordan står det til med projektkommunernes implementering af fire forebyggende indsatser til børn i alderen 0-6 år? Den nærværende rapport formidler resultaterne af en nyligt udarbejdet midtvejsevaluering af initiativet ”Tidlig Indsats – Livslang Effekt”.
Indhold
Socialstyrelsen iværksatte i 2014 initiativet ”Tidlig Indsats – Livslang Effekt”. KORA og Oxford Research evaluerer løbende fire indsatser for 0-6-årige, under initiativet. Den nærværende rapport formidler midtvejsevalueringen af de fire indsatser.
Socialstyrelsen iværksatte initiativet med henblik på at styrke kommunernes brug af forebyggende indsatser. Det forholder sig nemlig sådan, at der i dag eksisterer en begrænset viden om, hvordan den tidlige forebyggende indsats virker i en dansk kontekst.
Midtvejsevalueringen, som gør status over de fire indsatsers implementering, henvender sig til praktikere og beslutningstagere. Herunder dem, der har interesse i de specifikke indsatser såvel som dem med en generel interesse for tidlige førskoleindsatser.
Følgende fire forebyggende indsatser omfattes af midtvejsevalueringen:
- De Utrolige År (DUÅ) Baby
- De Utrolige År (DUÅ) Småbørn
- Vidensbaseret indsats over for udsatte børn i dagtilbud (VIDA)
- Model for tidlig opsporing (Opsporingsmodellen).
De fire indsatser analyseres og vurderes i separate kapitler i rapporten. Rapporten indeholder ligeledes beskrivelser af indsatserne, evalueringens formål, datagrundlag samt redegørelse for evalueringsdesign med videre.
Konklusion
Følgende er et udpluk af midtvejsevalueringens hovedresultater:
- Indsatsernes kerneelementer er endnu ikke fuldt ud i anvendelse og forankret i projektkommunerne. At indsatserne pt. er på dette stadie i implementeringsprocessen er i overensstemmelse med planen for implementeringen af disse.
- De opkvalificerings- og undervisningsforløb, som indsatserne rummer, er blevet afviklet med stor loyalitet overfor de grundlæggende principper i indsatserne. Dermed er der etableret et godt fundament for udbredelsen af indsatserne i praksis.
- Evalueringen peger på, at de deltagende kommuner i henhold til implementeringen af de fire indsatser har oplevet udfordringer bl.a. i forbindelse med rekruttering, fremmøde samt videndeling.
- Det gælder for alle fire indsatser, at deltagerne oplever at opnå et udbytte af arbejdet med den systematik, som indsatserne og deres redskaber indebærer. Hertil peger evalueringen på, at implementeringen af indsatser med velbeskrevne redskaber opleves at være lettere.
- Deltagerne selv eller deres leder vurderer i de fleste tilfælde, at motivationen for arbejdet med de forskellige indsatser er stor samt at de ser indsatserne som relevante.
Du kan læse de uddybede resultater af midtvejsevalueringen af hver enkelt indsats i rapportens separate kapitler.
Evaluator giver, på baggrund af midtvejsevalueringen, ligeledes en række anbefalinger målrettet de involverede aktører i initiativet ”Tidlig Indsats – Livslang Effekt”, der er Socialstyrelsen, projektledere i kommuner, ledere i sundhedspleje og dagtilbud og evaluator.
Metode
Evalueringen er baseret på forandringsteorier, der er udviklet i samarbejde med de deltagende kommuner og med inddragelse af ekstern ekspertbistand.
Evalueringen anvender kvantitative og kvalitative samfundsvidenskabelige metoder og bygger på et omfattende datamateriale.