Maternal mental health and child outcomes
Studiet undersøger betydningen af mødres mentale helbredsproblemer for børn og unge
Indhold
I en tid, hvor der er stor fokus på tidlig indsats i forhold til børns risiko for at blive udsat, og hermed også på konsekvenserne af at blive udsat for dårlige opvækstvilkår i den tidlige barndom – fx. i form af følgerne af mors mentale helbredsproblemer – udgør denne undersøgelse et vigtigt bidrag til at forstå, at ikke kun de første år i livet er vigtige for, hvor godt man klarer sig sidenhen. Studiet undersøger netop betydningen af mors mentale helbredsproblemer på forskellige tidspunkter under opvæksten. Resultaterne fra undersøgelsen viser, at mors mentale helbredsproblemer hænger sammen med en forøget risiko hos unge i alderen 16-19 år for senere at blive udsatte, selv at udvikle mentale problemer og for at begå kriminalitet.
Konklusion
Resultaterne viser, at mors mentale helbredsproblemer hænger sammen med en forøget risiko hos unge i alderen 16-19 år for senere at blive udsatte, selv at udvikle mentale problemer og for at begå kriminalitet. Risikoen er større for de 16-19-årige, end hvis disse problemer opleves i den tidlige barndom, dvs. i førskolealderen.
Der er en række mulige forklaringer på sammenhængen mellem det at blive udsat for mors mentale problemer, og hvor godt man klarer sig sidenhen.
1: mor og barn deler arv og miljø, og begge disponeres dermed på samme vis for at udvikle mentale helbredsproblemer, blive udsatte og påbegynde en kriminel løbebane. Her er morens problemer ikke årsagen til barnets problemer, det er snarere deres fælles bagage, som skaber sammenhængen.
2: mødre med mentale helbredsproblemer har ofte færre personlige og materielle ressourcer til at varetage forældreopgaven, ligesom at mentale helbredsproblemer har en tendens til at ”smitte”, fx. fra mor til barn. Her er morens problemer den direkte årsag til de problemer, vi ser hos den unge.
3: sammenhængen kan også afspejle en omvendt årsagssammenhæng, hvor moren udvikler mentale problemer som følge af de problemer, hendes barn står overfor.
I studiet er det undersøgt, om der er tale om den ene eller den anden forklaring, og resultaterne peger i retning af, at morens mentale helbredsproblemer er den direkte årsag til de problemer, som den unge oplever, især blandt særligt udsatte grupper af unge.