Lovlydig ungdom
I 1979 blev der gennemført en såkaldt selvrapporteringsundersøgelse blandt elever i folkeskolens 8. klasser i Gladsaxe Kommune. Eleverne blev ved hjælp af et anonymt udfyldt spørgeskema udspurgt om deres kriminalitet og en mængde andre forhold (fritidsvaner, forhold til skolen osv.). Projektet er blevet kendt som "Gladsaxeundersøgelsen".
Indhold
Ovenævnte undersøgelse blev i 1989/1990 gentaget i en udvidet geografisk form, hvis sigte for Gladsaxes del var at sammenligne med 1979 samt at give et billede af situationen i Danmark som helhed.
I denne form blev undersøgelserne gentaget i 1999 og i 2005, og anledningen til denne rapport er, at undersøgelserne i 2010 – for femte gang og mere end 30 år efter den første undersøgelse – endnu en gang blev gennemført. Dette giver mulighed for at belyse den faktiske kriminalitets udvikling for de 14-15-årige i Danmark over en meget lang tidsperiode.
Hovedformålet med denne rapport er således at beskrive netop denne udvikling - dog med hovedvægt på den seneste udvikling fra 2005-2010. Udover en belysning af udviklingen indeholder rapporten ligeledes en undersøgelse af baggrunden for, at nogle børn og unge er mere lovlydige end andre, samt et bud på hvordan den øgede lovlydighed, især fra 2005 til 2010, kan forklares.
Konklusion
Undersøgelsen viser blandt andet, at:
- Der fra 1979 til 1989 er en vis stigning i kriminaliteten for de 15-17-årige, derefter stagnerer denne udvikling for så at falde i den sidste del af årtiet. For de 18-19-årige er udviklingen tilsvarende, men med en vis "forsinkelse", og 1980'erne er altså et årti med faldende børne- og ungdomskriminalitet, hvor andelen, der har begået relativ alvorlig kriminalitet, bliver næsten halveret, fra ca. 20 % i 1979 til 11 % i 1989, og andelen, der hidtil i deres liv har været helt eller næsten helt lovlydige, øges fra cirka 5 % til tæt ved hver fjerde, 23 %.
- Der fra 1989 til 2010 er sket mere end en halvering i den andel af de 14-15-årige, der af en eller flere gange i deres liv har stjålet eller forsøgt at stjæle noget i en butik.
- Mens forskellene er få og små fra 1999 til 2005, viser der sig at være et markant fald i børne- og ungdomsvolden fra 2005-2010.
- Ved siden af ejendomskriminalitet, personkriminalitet og mobning er de unge blevet spurgt om tretten andre forhold, som i rapporten er benævnt "incivil adfærd", som dækker over "generende adfærd" eller "problematisk adfærd". Incivil adfærd omfatter et bredt spektrum af nogle få kriminelle og en lang række ikke-kriminelle handlinger, der kan skabe problemer for de unges omgivelser, og ofte i høj grad også for de unge selv. Fra 2005 til 2010 er de her medtagne incivile handlinger for langt de flestes vedkommende blevet mindre udbredte. Kun med hensyn til længerevarende udeblivelser fra skole, og med hensyn til hvor mange der er stukket af hjemmefra en eller flere gange inden for det seneste år, er der tendenser til ændring i modsat retning. Det er eksempelvis blevet mindre udbredt end tidligere ikke at køre på udboret knallert, ikke at stjæle tobak hjemme, ikke at tage alkohol med i klub/forening, hvor det ikke er tilladt, og ikke at blive smidt ud af klub/forening eller fra grillbar/diskotek/værtshus på grund af sin opførsel.
- Der ikke er nogen sammenhæng mellem de unges grad af lovlydighed og deres etnicitet. Om de er født i udlandet eller ej, og/eller om en af eller begge forældre er det, har ingen direkte selvstændig betydning for kriminaliteten.
- Deltagelse i organiserede fritidstiltag for unge eller ej ikke kan ses at have nogen betydning for de unges lovlydighed. Det gør ingen forskel, om man er spejder eller ej, eller om man går i ungdomsklub eller på ungdomsskole. Lovlydigheden er lige stor, uanset hvor meget sport man bedriver og/eller er tilskuer til.
- De penge, som de unge har til rådighed (lommepenge og eventuelt udbetalt løn) ikke har længere sammenhæng med graden af lovlydighed. Tidligere var det sådan, at jo flere penge, de unge havde mellem hænderne, desto mindre lydighed. I 2005 og 2010 er det omvendt: jo flere penge de unge har til rådighed desto større lovlydighed.
- Der er en sammenhæng mellem, om de kammerater, de unge har, er ældre, yngre eller på samme alder som dem selv. Yngre kammerater er forbundet med øget lovlydighed, mens ældre kammerater er forbundet med mindsket lovlydighed.