Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Børn og Unge
  3. Social udsathed

Kriminalitetsniveauet i kommuner og politikredse 2011

Kriminalitetsniveauet i Danmark er højest i og omkring de tre største byer, mens de fleste kommuner ligger under gennemsnittet. Denne undersøgelse fra Justitsministeriet kortlægger antallet af anmeldelser i de enkelte kommuner og politikredse.

Indhold

Denne undersøgelse er foretaget med henblik på at vurdere udviklingen i kriminalitetsniveauet i kommuner og politikredse siden kommunalreformen og politikredsrefomen. undersøgelsen indeholder dels en analyse af kriminalitetsniveauet i kommunerne set i forhold til gennemsnittet på landsplan, og dels en analyse hvor det samlede kriminalitetsniveau i kommunerne sammenholdes med det forventede kriminalitetsniveau. Resultaterne sammenlignes med resultaterne fra tidligere undersøgelser. 

Konklusion

Kommunerne i det nord-vestjyske kan glæde sig over at have et kriminalitetsniveau, der ligger meget under landsgennemsnittet. Faktisk ligger over to tredjedele af landets 98 kommuner under landsgennemsnittet, hvad angår antallet af anmeldelser.

Som det har været tilfældet i mange år, ser man fortrinsvis et højere kriminalitetsniveau i storbykommunerne. Det er dog værd at bemærke, at selv om storbykommunerne tynger i statistikken, er det lykkedes at nedbringe ungdomskriminaliteten i storbyerne med over 50 % i de senere år.

Undersøgelsen viser videre, at forskellene i kriminalitetsniveau i meget høj grad hænger sammen med forskelle i befolkningens sociale og demografiske sammensætning og med forskelle i kriminalitetsmuligheder og social kontrol. Når man tager hensyn til de forhold, der har betydning for kriminalitetens omfang i de enkelte kommuner, bliver forskellene mellem kommunerne mindre, og storbyernes kriminalitetsniveau svarer i høj grad til det forventede. Til gengæld er der enkelte udkantskommuner, der viser sig at have en del mere kriminalitet end forventet på baggrund af kommunens og indbyggernes særlige forhold.

Metode

Analysen er foretaget på baggrund af 453.775 anmeldte straffelovsovertrædelser i 2011, hvoraf langt størstedelen er ejendomsforbrydelser. Røverier, indbrud, tyverier og andre ejendomsforbrydelser udgør således hele 96 % af den anmeldte kriminalitet, mens voldsforbrydelser alene udgør 3,9 %. Kriminalitetsfordelingen afspejler dermed i meget høj grad fordelingen af ejendomsforbrydelser.

Oplysningerne om anmeldt kriminalitet fordelt på kommuner og politikredse stammer fra Danmarks Statistiks statistikbank. Den anmeldte kriminalitet er sat i forhold til folketallet i kommunen eller politikredsen.

Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • Justitsministeriets Forskningskontor
Årstal
2013
Udgiver
Justitsministeriets Forskningskontor, 26 sider
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Kriminalitet

Socialstyrelsen 2016
Forskning;

Selvrapporteret Kriminalitet - En sammenligning mellem Odense og Storkøbenhavn 2012 og Storkøbenhavn 2006 og 2012

Justitsministeriets Forskningsenhed, 22 sider 2013
Undersøgelser og evalueringer;

Danskernes forestillinger, bekymringer og adfærd i forhold til kriminalitet

DKR - Det Kriminalpræventive Råd, 75 sider 2015
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank