Kommunernes anvendelse af forældrekompetenceundersøgelser
Ankestyrelsen har i 2012 for Social- og Integrationsministeriet gennemført en undersøgelse af kommunernes anvendelse af forældrekompetenceundersøgelser i børnesager. Læs resultaterne i denne rapport.
Indhold
Formålet med denne undersøgelse været tredelt:
-
at afdække, hvordan kommunerne anvender forældrekompetenceundersøgelser i sager om udsatte børn og unge
-
at belyse, hvordan familieforhold samt ressourcer og problemer hos forældrene bliver afdækket i den børnefaglige undersøgelse, der skal udarbejdes inden der iværksættes foranstaltninger for børn og unge med behov for særlig støtte
-
at afdække, hvorvidt kommunerne anvender et sæt af retningslinjer om udarbejdelse og anvendelse af forældrekompetenceundersøgelser, som Socialministeriet offentliggjorde 21. juni 2011.
Konklusion
83 kommuner har besvaret et spørgeskema, som viser, at:
- I 2011 blev der udarbejdet 816 forældrekompetenceundersøgelser i de 83 kommuner. Antallet af rekvirerede forældrekompetenceundersøgelser varierer mellem kommunerne.
- Forældrekompetenceundersøgelser anvendes hyppigst i sager, hvor der træffes afgørelse om at anbringe barnet/den unge. I 2011 blev der i 45 % af de sager, hvor der blev indhentet forældrekompetenceundersøgelse, efterfølgende truffet afgørelse om anbringelse uden for hjemmet.
- Forældrekompetenceundersøgelser gennemføres altid eller ofte af autoriserede psykologer.
Ankestyrelsens børnesagkyndige konsulenters vurdering af forældreevneundersøgelserne viser desuden at:
- I otte af de ti undersøgelser er forældrenes evne til at varetage omsorgen for barnet eller den unge afdækket i høj grad eller i nogen grad. De børnesagkyndige vurderer, at undersøgelserne er sammenhængende og valide.
- I stort set alle de gennemgåede undersøgelser har forældrene været informeret med formålet med undersøgelsen, og undersøgelsen er blevet gennemgået med forældrene.
Metode
I forbindelse med undersøgelsen er alle kommuner blevet bedt om at besvare et spørgeskema om, i hvilket omfang de rekvirerer og udarbejder forældrekompetenceundersøgelser. Herudover har Ankestyrelsen gennemgået 104 sager fra 12 kommuner, hvor der efter 1. januar 2011 er truffet afgørelse om anbringelse uden for hjemmet. Børnesagkyndige konsulenter i Ankestyrelsen har desuden gennemgået ti forældrekompetenceundersøgelser.