Kommunale udfordringer på det specialiserede socialområde for børn og unge
Her kan du få et generelt overblik over hvilke udfordringer, som landets kommuner oplever på det specialiserede socialområde for børn og unge. Kommunerne oplever særligt udfordringer med at flere børn og unge mistrives samt stigningen af børn og unge med selvskadende adfærd.
Indhold
For at Social- og Boligstyrelsen kan sikre en effektiv og høj grad af implementering af sociale indsatser er det vigtigt for dem at have et aktuelt og dækkende billede af, hvilke udfordringer kommunerne oplever nu og her.
Resultaterne giver mulighed for at målrette udviklingen og udbredelsen af virksomme sociale indsatser til de områder, hvor kommunerne oplever de største udfordringer.
Undersøgelsen giver et overordnet billede af kommunernes perspektiv på centrale udfordringer i arbejdet med socialt udsatte, personer med psykiske vanskeligheder og personer med handicap. Undersøgelsen belyser primært de kommunale udfordringer ud fra et organisatorisk og socialfagligt perspektiv.
Konklusion
Kommunerne oplever udfordringer i relation til indsamling og anvendelse af data. Herudover oplever 53% af kommunerne udfordringer med at anvende data om børn og unge. 41% af kommunerne oplever udfordringer med at anvende data som grundlag for styring mod målsætninger. Dog er det faldet siden, næsten samme undersøgelse, i 2020.
De oplever udfordringer i forhold til samarbejdet med øvrige sektorer. En række kommuner forklarer, at lange ventetider og det tværfaglige samarbejde er elementer, som særligt udfordrer dem.
Kommunerne oplever udfordring med at sikre at børn og unge får tilstrækkelig hjælp og støtte til at fastholde deres almindelige hverdagsliv, hvis det er for barnets bedste. De oplever samtidig udfordringer med målgruppen børn og unge med autismespektrumforstyrrelser.
De oplever udfordringer med børn og unge, som har selvskadende adfærd. Det handler især om at kunne håndtere væksten i målgruppen, at sikre relevant og effektivt samarbejde med andre relevante sektorer om indsatser og tilbud til målgruppen for at arbejde hen imod en tidlig og forebyggende indsats for dem.
Der er en øget psykisk mistrivsel blandt børn og unge. Hertil har flere børn og unge bekymrende skolefravær. Kommunerne oplever udfordringer med at skabe klarhed over skolefraværsproblematikker, som skal håndteres med en særlig indsats.
Metode
I 2022 udførte de en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse for at få kommunernes perspektiver på de udfordringer og behov i arbejdet med henholdsvis børn, unge og familier og voksne på det specialiserede socialområde.
Landets 95 kommunerne har modtaget det. Mailen var henvendt til børne- og familiechefer (eller tilsvarende lederniveau) på socialområdet. 88% har helt eller delvist gennemført spørgeskemaundersøgelsen.