Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Børn og Unge
  3. Social udsathed

Københavns Kommune indsats til svært overvægtige børn og unge - Evaluering af Børnevægtscentret

En stor andel af de børn, der benytter BørneVægtsCentret, kommer fra socialt udsatte familier. Samtidig er der flere af de særligt udsatte familier, som slet ikke møder op og derfor udskrives. Det viser denne evaluering fra Center for Interventionsforskning, Syddansk Universitet.

Indhold

Denne evaluering af BørneVægtsCentret (BVC) i Københavns Kommunes havde til formål at undersøge:

  1. Muligheder og barrierer i forbindelse med implementeringen af indsatsen, herunder hvordan rekrutteringen af børn til centret har fungeret, og hvorvidt BVC bidrager til kvalificeringen af den tidlige opsporing af overvægtige børn i sundhedsplejen.
  2. Hvad der karakteriserer børn og familier, der benytter indsatsen på BVC, og hvad indsatsens umiddelbare virkninger er på børnenes køns- og aldersspecifikke BMI samt på deres fedtprocent.

BVC er Københavns Kommunes behandlingstilbud til børn og unge med svær overvægt og deres familier. Indsatsens kerneydelser er henholdsvis familiesamtaler til de 8-11-årige og familiegrupper til de 12-15-årige.

Konklusion

Evalueringen viser overordnet, at Københavns Kommune i løbet af de sidste tre år har etableret en velfungerende indsats til svært overvægtige børn og deres familier.

Det er tydeligt, at de børn, der benytter indsatsen på BVC, kommer fra socialt udsatte familier. En stor andel af børnenes mødre (58 %) og fædre (38 %) er ikke i lønnet job. Derudover tales der i 58 % af hjemmene et andet sprog end dansk, hvilket kan ses som udtryk for, at over halvdelen af børnene har en anden etnisk baggrund end dansk.

Resultaterne viser, at 71 % af behandlingsforløbene resulterer i en lavere BMI z–score, som er et udtryk for et fald i køns- og aldersspecifik BMI. Næsten samme resultat ses for fedtprocent (68 %). Det er ikke muligt med sikkerhed at fastslå, at det er indsatsen på BVC, der forårsager dette. Et argument for, at der er tale om en reel effekt af indsatsen på BVC, er, at der ses et stigende fald i BMI z-score og fedtprocent med stigende antal af helbredsundersøgelser. Det ses også, at længden af tilknytning til BVC har betydning for størrelsen af ændringen.

Udeblivelser og frafald er en udfordring i dagligdagen på BVC, men også et vilkår i arbejdet med denne målgruppe. Det er særligt udfordrende at få de unge til at møde op til familiegrupperne. Der eksisterer samtidig en uløst problematik omkring de særligt udsatte familier, som slet ikke møder op på BVC og derfor udskrives.

Metode

Evalueringen er gennemført af Center for Interventionsforskning ved Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.

Evalueringens første del bygger på interviews med leder og medarbejdere på BVC, nøglepersoner fra de involverede forvaltninger, ledende sundhedsplejersker, sundhedsplejersker og praktiserende læger af to omgange med otte måneders mellemrum for at belyse udviklingen over tid.

Evalueringens anden del er en effektevaluering og bygger på kvantitative data. Designet er ikke-eksperimentelt, og data består af før- og eftermålinger indsamlet af medarbejderne på BVC i forbindelse med helbredsundersøgelser og samtaler på centret.

Forskning
Forfatter
  • Anne Sofie Bæk-Sørensen
  • Christian Hollemann Pedersen
Årstal
2013
Udgiver
Københavns Kommune, 40 sider
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Undersøgelser og evalueringer;

Ulighed i sundhed 2013

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse 2013
Forskning;

Københavns Kommune indsats til svært overvægtige børn og unge - Evaluering af Børnevægtscentret

Københavns Kommune, 40 sider 2013
Forskning;

Sundhed og inklusion af indvandrere og etniske minoriteter i Danmark

MESU - Forskningscenter for Etnicitet, Migration og Sundhed, 40 sider 2016
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank