Forslag til indsatsområder og pejlemærker - Unge ramt af hjemløshed
I dette notat præsenteres en række forskellige pejlemærker og forslag til indsatser på området for hjemløshed blandt unge.
Indhold
Dette notat indeholder en foranalyse om indsatser i forhold til unge med hjemløseproblematikker. Foranalysen er udarbejdet af SPUK på vegne af Realdania, Bikubefonden, Helsefonden og Københavns Kommune og har til formål at se nærmere på muligheder og behov for en fælles indsats på området for hjemløshed blandt unge.
Foranalysen er baseret på tre dele:
- Indsamling og analyse af eksisterende viden. Her ses der nærmere på erfaringer fra Danmark såvel som internationalt, desuden afdækkes behovet for yderligere viden.
- Interesseanalyse gennem møder med ungepanel, forskerpanel og ekspertpanel.
- Afholdelse af heldagsworkshop, som havde til formål at afdække de vigtigste behov og indsatser overfor unge, der er i risiko for eller er ramt af hjemløshed. På workshoppen deltog blandt andre 12 unge og ca. 40 repræsentanter fra sociale ungeindsatser, kriminalforsorg, UU- og Jobcentre, frivillige organisationer, kommunale myndigheder, ministerier, styrelser, boligselskaber og erhvervsliv samt.
På baggrund af disse tre dele præsenterer notatet en række overordnede pejlemærker og idéer til indsatsområder. Notatet er delt op i otte afsnit, som præsenterer hver deres pejlemærke:
De unge skal høres. Dette pejlemærke er et overordnet og gennemgående pejlemærke for hele notatet. Afsnittet handler om, at de unge skal inddrages, høres, ses og forstås, hvis den stigende hjemløshed blandt unge skal bekæmpes.
I afsnittet foreslås fire indsatser:
- Mindst én ung i alle ekspertpaneler
- Etablering af lokale, kommunale og nationale ungeråd
- Oprettelse af unghuse i kommunerne
- Udvikling i brugen af sociale medier som reskab til dialog med de unge
Billige, fleksible og varierede boliger. Dette afsnit sætter fokus på manglen på billige boliger til de unge og præsenterer seks indsatser:
- Implementerer Housing First i alle kommuner
- Stoppe faldet i antallet af billige boliger
- Nedbryde offentlig "kassetænkning"
- Bygge billige ungdomsboliger
- Bygge akutte boliger
- Medbyg
Fleksibel og tilstrækkelig personlig støtte. Afsnittet handler om vigtigheden i, at støtten til den unge er tilgængelig, tilstrækkelig, tilrettelagt den unges behov samt både er personlig og professionel.
I dette afsnit foreslås seks indsatser:
- Uddanne unge mentorer
- Kortlægge frivillige mentorer
- Flere sociale viceværter
- Udbrede CTI (Critical Time Intervention)
- Udbrede ICM (Individuel Case Management)
- Styrke de unge anbragtes efterværn
Job og uddannelse. Dette afsnit handler om de indsatser, der kan styrke de unges position på arbejdsmarkedet og i uddannelssystemet.
Afsnittet fremsætter fire forslag:
- Finde ufaglærte jobs i samarbejde med virksomheder
- Etablere skæve jobs i samarbejde med socioøkonomiske virksomheder
- Etablere partnerskaber mellem virksomheder og produktionsskoler og andre indsatser for unge
- Se på regler om frivilligt arbejde og offentlige ydelser
Hjælp til økonomi. Dette afsnit sætter fokus på de unges økonomi, som på workshoppen blev fremhævet som en væsentligt faktor i de unges liv.
Her foreslås tre indsatser:
- Se på størrelsen af ydelser og støtte
- Undersøge strukturelle forhold
- Styrke den unges evne til at kunne håndtere egen økonomi
Ungefællesskaber, venskaber og netværk. Afsnittet beskiver nødvendigheden af fællesskab, venskaber og netværk for de unge og kommer med et forslag til indsatser, som kan være med til at opbygge fællesskaber.
Den brede forebyggelse. Afsnittet præsenterer en lang række forskellige forslag til, hvordan man kan sikre en tidlig og bred indsats, så hjemløshed blandt unge forebygges eller bliver så kortvarig som muligt.
Unge under radaren. Dette afsnit handler om, hvordan hjemløshed blandt unge ikke altid er synlig for offentligheden. På baggrund af denne viden kommer afsnittet med et forslag til, hvordan man kan tilrettelægge en undersøgelse, som ser nærmere på hjemløshed blandt unge.