Forebyggende foranstaltninger 0-4 år - Dialoggruppe om forebyggelse som alternativ til anbringelse
Hvordan kan forebyggende foranstaltninger anvendes som alternativ til anbringelse af 0-4-årige børn? Hvordan kan de tilrettelægges, og hvad skal man være særlig opmærksom på i forhold til denne aldersgruppe? I denne rapport gives fem konkrete eksempler på, hvordan man har arbejdet med forebyggende foranstaltninger som alternativ til anbringelse.
Indhold
Servicestyrelsen igangsatte i foråret 2009 projektet "Dialoggruppe – om forebyggelse som alternativ til anbringelse". Projektets overordnede formål har været at udvikle viden, som kan bruges af landets kommuner til at iværksætte den støtte og hjælp, som udsatte børn og unge har behov for, og herigennem sikre deres trivsel og udvikling.
Fokus i denne delrapport er det forebyggende arbejde centreret omkring børn i alderen 0-4 år. Således præsenteres i rapporten fem foranstaltninger, der henvender sig til denne målgruppe:
- Familieterapi i Faxe Kommune
- Det Lille Familiehus i Helsingør Kommune
- Fødselspædbarn-samarbejdet i Hillerød Kommune
- Familien i vækst i Thisted Kommune
- Vuggestedet i Århus Kommune.
Rapporten præsenterer også relevant forskning på området ud fra et nationalt såvel som et internationalt perspektiv.
Konklusion
Det er fælles for de fem foranstaltninger, at de alle ifølge de lokale deltagere og interessenter har stor succes med at arbejde forebyggende. Et synligt resultat heraf er, at meget få af de henviste børn anbringes.
Forfatterne peger i rapporten på en række fællestræk for de fem foranstaltninger:
- Et vigtigt element er at styrke forældre-barn-relationen.
- Der er fokus på at styrke forældrene i deres rolle som ansvarlige, autoritative rollemodeller, der kan løse konflikter uden at være overgribende.
- Forældrene lærer at knytte positive forventninger til barnet og deres egen rolle som forældre.
- Forældrene modtager undervisning i barnets udvikling og læring.
Udover forhold i familien fremhæver forskningen også fordele ved det tværgående samarbejde, fx i form af at samarbejde mere aktivt med eksempelvis daginstitutioner i forbindelse med tidlig opsporing af de udsatte børn.
Behandlerne vurderer, at mange af familierne lever med psykiske problemer, hvilket kan være en af årsagerne til, at der i mange familier er behov for at forbedre relationen mellem forældre og barn. Vurderingerne fra behandlerne viser dog også, at størstedelen af børnene får en god pleje og har omsorgsgivende forældre.
Metode
Dette er den anden delrapport om projektet "Dialoggruppe – om forebyggende foranstaltninger som alternativ til anbringelse", der er et projekt igangsat af Servicestyrelsen. Projektet blev gennemført i perioden foråret 2009 til foråret 2013 af SFI i samarbejde med COWI A/S.
Projektet bygger på omfattende datamateriale om 23 forebyggende foranstaltninger i 10 udvalgte kommuner fordelt over hele landet: Assens, Brøndby, Faxe, Fredericia, Helsingør, Hillerød, Mariagerfjord, Thisted, Aalborg og Århus.
Præsentationerne af foranstaltningerne i denne delrapport er skrevet på baggrund af interview og casestudier i de fem foranstaltninger, hvor der blandt andet er foretaget interview med den enkelte foranstaltningsleder, medarbejdere, brugere og kommunens børne- og ungechef.
Som afslutning på projektet udkommer i 2013 en rapport, der sammenfatter hele projektet, samler op på effektevalueringen og peger på, hvad der er god praksis.