Forebyggelse og tidlig indsats
I temaet "Forebyggelse og tidlig indsats", som er en del af Socialstyrelsens vidensportal om udsatte børn og unge, kan du finde aktuel viden om emnet. Temaet præsenterer de initiativer og indsatser, der iværksættes for at fremme trivsel og forebygge problemer, der skader børn og unges udvikling.
Indhold
Socialstyrelsens tema om forebyggelse og tidlig indsats er opdelt i to kategorier; Indsatser og Baggrundsviden. Under Indsatser kan du blandt andet læse om nogle af de indsatser og metoder, som har vist sig at være succesfulde.
Indsatser indeholder følgende artikler:
- De Utrolige År Småbørn – et forældreprogram. Artiklen beskriver et gruppebaseret forældreprogram, som er målrettet forældre til børn i alderen 1-3 år. Programmet har til formål at fremme barnets positive udvikling ved at understøtte forældrene.
- Model for tidlig opsporing. Du kan i denne artikel læse om opsporingsmodellen, som er rettet mod 0-6 årige børn i en udsat position samt fagprofessionelle, som har daglig kontakt med børnene. Modellen sætter fokus på børns trivsel og børns overgange til nye institutioner.
- Denne artikel omhandler Mindspring-gruppeforløbet, som er rettet mod forældre og unge med flygtninge- eller indvandrerbaggrund. Forløbet har til formål at styrke forældreevnen og sætter fokus på bl.a. opdragelse, normer og værdier, traumer mv.
- VIDA - Vidensbaseret indsats overfor udsatte børn i dagtilbud. I artiklen kan du læse om VIDA-projektet, der har til formål at undersøge effekter af en tidlig indsats overfor udsatte børn i dagtilbud.
- De Utrolige år tilpasset børn med ADHD og deres forældre. Denne artikel beskriver én programserie ud af en række evidensbaserede programmer, der har til formål at fremme børns udvikling ved at skabe et positivt og styrket samspil mellem barnet og dets omgivelser. Denne programserie er målrettet børn med ADHD og deres forældre.
- CPS – Collaborative and Proactive Solutions. Artiklen omhandler metoden CPS, som er en metode for, hvordan forældre og fagfolk kan møde børn med kognitive vanskeligheder på en konstruktiv måde. CPS kan anvendes til en bred målgruppe af børn, der har svært ved at leve op til de krav, omgivelserne stiller.
- Socialrådgivere i dagtilbud. I denne artikel kan du læse om socialrådgivere i dagtilbud som forebyggende indsats. Artiklen beskriver blandt andet målgruppen, implementeringen og effekten af indsatsen.
- Triple P – Positive Parenting Program (niveau 4 & 5). Artiklen beskriver et forældretræningsprogram, som har til formål at forebygge adfærds- og følelsesmæssige problemer hos børn, ved at udvikle forældrenes forældreevne. Målgruppen er forældre til børn i alderen 0-16 år med moderate til alvorlige adfærdsproblemer.
- ICDP: International Child Development Program. I denne artikel kan du læse om et forebyggende og omsorgsvejledende program, der retter sig mod forældre og øvrige omsorgspersoner for børn i alderen 0-18 år samt til personalet i bl.a. børnehaver, skoler og asylcentre. Formålet er at forhindre omsorgssvigt og misbrug af børn.
- COS-P: Circle of Security – Parenting. Artiklen beskriver en familiebehandlingsmetode, som kan anvendes både til behandling samt forebyggelse af tilknytningsvanskeligheder. Metoden retter sig mod en bred gruppe af forældre og andre omsorgspersoner.
- Home-Start. I artiklen kan du læse om et tilbud til familier, som oplever at have vanskeligheder i familielivet. Formålet er at forebygge kriser og opbrud i familien samt at sikre at der er overskud i familien, til at kunne give børnene omsorg, nærvær og en dagligdag, der fungerer.
- NFP: Nurse-Family Partnership. Artiklen beskriver det amerikanske program NFP, som er et evidensbaseret forbyggende program, der tilbyder en tidlig indsats overfor førstegangsfødende kvinder med lav indkomst.
- MST-CAN: Multisystemisk Terapi for Child Abuse and Neglect. Artiklen beskriver en intensiv hjemmebaseret intervention, hvor der især arbejdes med forældrene samt det netværk, der omgiver familien. Formålet er at støtte familier, hvor et barn eller en ung har været udsat for omsorgssvigt af deres forældre.
- ART: Aggression Replacement Training. Denne artikel beskriver et manualbaseret program, rettet mod børn og unge i alderen 4-20 år, der er i risiko for at udvikle alvorlige adfærdsmæssige problemer. Formålet er at mindske aggressiv adfærd samt at skabe en højere grad af empati og bedre selvværd hos målgruppen.
- MultifunC. Artiklen beskriver et højintensivt institutionsprogram, som er målrettet de mest udadreagerende unge i alderen 14 til 18 år. Programmet fokuserer på at lære den unge at begå sig i normale kontekster samt at være en del af det omgivende samfund. Behandlingen foregår på en MultifunC-institution og følges op af familiebehandling som efterværn.
- MST: Multisystemisk Terapi. Denne artikel omhandler et intensivt behandlingstilbud, rettet mod hjemmeboende unge i alderen 12-17 år, som er i alvorlige adfærdsvanskeligheder og er i stor risiko for anbringelse uden for hjemmet. Forældrene har en central rolle i behandlingen, som foregår i den unges eget hjem.
- PMTO: Parent Management Training, Oregon. I denne artikel beskrives et evidensbaseret program, som er målrettet familier med børn i alderen 3-12 år med udadreagerende problemadfærd. Formålet er at give forældrene relevante værktøjer til at ændre familiens negative adfærdsmønstre og hjælpe børnene til en mere prosocial adfærd.
- PALS: Positiv Adfærd i Læring og Samspil. Du kan i denne artikel læse om et proaktivt skoleudviklingsprogram, som retter sig mod alle skolens elever, personale samt elevernes forældre. Formålet er at forebygge og afhjælpe adfærdsproblemer ved at skabe et støttende læringsmiljø, der styrker elevernes sociale og skolefaglige kompetencer.
- TFCO – Treatment Foster Care Oregon. Artiklen beskriver en helhedsorienteret behandlingsindsats til unge i alderen 12-17 år med svære adfærdsproblemer. Indsatsen sigter mod at skabe en positiv forandring på alle områder af den unges liv.
- Tidlig indsats med forældreprogrammer. Denne artikel præsenterer en svensk metaanalyse over internationale effektstudier, som viser, at forældreprogrammer kan reducere problemadfærd og antisocial adfærd.
Under Baggrundsviden finder du:
- En definition af forebyggelse og tidlig indsats som temaet tager udgangspunkt i.
- En beskrivelse af temaets målgruppe.
- Et indblik i omfanget af forebyggelse og tidlige indsatser i Danmark.
- En beskrivelse af nogle af de igangværende udviklingsprojekter, som Socialstyrelsen har iværksat indenfor området.
- En artikel, der beskriver en kortlægning af traumatiserede flygtningefamilier – og kommunale traumeindsatser i Danmark. Artiklen beskriver dertil Socialstyrelsens igangværende modelprojekt rettet mod traumatiserede flygtninge.
- En artikel som omhandler økonomiske fordele ved tidlig forebyggende social indsats.
- En beskrivelse af nogle af de beskyttelses- og risikofaktorer, som har betydning for risikoen for, at børn og unge oplever mistrivsel eller udvikler problemer, der kan skade deres udvikling.
- En litteraturliste fra den systematiske søgning på temaet forebyggelse og tidlig indsats.