Fædreindsatser
I denne rapport kan du læse om, hvordan boligsociale indsatser inddrager udsatte fædre som ressourcer i lokalområdet. Indsatsen skal påvirke fædrene til at påtage sig en mere aktiv faderrolle og agere rollemodeller for de yngre mænd i området.
Indhold
Formålet med rapporten er at klæde boligsociale medarbejdere på, til at tilrettelægge fædreindsatser eller til at styrke samarbejdet med fædre med en etnisk minoritetsbaggrund.
Rapporten fungerer som en videreformidling af erfaringer med arbejdet med fædre i det boligsociale arbejde samt af forskningen på området.
Fædreindsatserne er en pendant til bydelsmødreindsatserne, der er udbredte indsatser for mødre på det boligsociale område. Denne rapports fokus er fædre med etnisk minoritetsbaggrund, der er flygtet eller migreret til Danmark.
Rapporten er delt op i to dele:
- Litteraturkortlægning:
Dansk og nordisk litteratur, der beskriver, hvordan vilkår i samfundet påvirker mændenes evne til at være fædre for deres børn. Disse vilkår kan inddeles i følgende fire temaer: traumatisering; tab af socialt netværk, identitet og social position; mødet med velfærdssamfundets institutioner samt faderrollen og opdragelse i et nyt samfund. - Casestudie:
Vigtige erfaringer fra tre fædreindsatser inden for temaerne: rekruttering, målgruppen, kursusforløbet; det udgående arbejde og forankring af fædreindsatsen. Gennem de tre cases diskuteres problemstillinger, især i forhold til rekruttering af fædrene.
I rapporten kan du finde et kort resumé af de ovenstående dele, hvis ikke du har tid til at læse hele undersøgelsen.
I de nedenstående punkter kan du læse om formålene med de tre fædreindsatser i casestudiet:
- Baba – Fædre for forandring:
Aktiv faderrolle, også når børnene er helt små, positive forandringer i fædrenes personlige netværk og faderrolle.
Projektet er et læringsforløb på ni måneder, der tager udgangspunkt i viden om barnets udvikling. - Fædregruppen på Amagerbro i København:
Aktiv deltagelse i lokalområdet og i familielivet, funktion som rollemodeller.
Projektet er et kursusforløb på otte måneder, og handler om børneopdragelse og kommunikation, samt lokalområdets aktører (fx børnehaver, fritidsklubber og socialforvaltningen).
Efter endt kursus, deltager fædrene i kvarterfester eller feriecamps for boligområdets børn. - 9220 Fædrene:
Aktiv deltagelse i lokalområdet.
Forløbet indeholder aktiviteter som bowling, fodboldturneringer og kulturarrangementer.
I rapporten kan du læse meget mere om rekruttering af fædrene samt kursusindholdet i et kursusforløb samt dettes forskellige faser.
Rapporten konkluderer, at der potentielt kan være et stort udbytte, hvis man i boligsociale områder ser på de udsatte fædre som ressourcer, og ikke som problemer i forhold til børnenes opvækst.
Metode
Litteraturstudiet har taget udgangspunkt i centrale studier på området, og har derefter fulgt disse studiers referencer til andre studier.
Casestudiet af de tre indsatser er udført gennem interviews af projektmedarbejdere og fædre samt lokale evalueringer. Konklusionerne er kvalitetssikrede gennem følgegruppemøder med praktikere og forskere.