Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Børn og Unge
  3. Social udsathed

Evaluering af projekt samspil - en udvidet mødregruppe til unge udsatte mødre

Der er tegn på, at en udvidet mødregruppe for unge, socialt udsatte mødre kan være med til at bryde den negative sociale spiral og hjælpe unge mødre i gang med en uddannelse. Det viser SFI’s evaluering af et udviklingsprojekt for unge mødre på Lolland.

Indhold

Denne rapport er en evaluering af udviklingsprojektet SAMSPIL for socialt udsatte mødre på Lolland. Her er gennemsnitsalderen for førstegangsfødende langt under landsgennemsnittet, og færre får en ungdomsuddannelse end i resten af landet. Unge mødre risikerer at isolere sig, at stå uden uddannelse og dermed uden adgang til arbejdsmarkedet.

Projektet er en udvidet form for mødregruppe med en sundhedsplejerske og en familiekonsulent tilknyttet. Formålet er at forhindre, at de unge mødre mister deres psykiske overskud, netværk og personlige ambition om uddannelse og arbejde under barslen.

Formålet med evalueringen har været at dokumentere projektets resultater med særlig fokus på at afdække, i hvilken grad projekt SAMSPIL påvirker dels mødrenes evne til at se og reagere hensigtsmæssigt på barnets behov, dels deres overskud i forhold til at fastholde sociale netværk og gå i gang med en uddannelse eller et job efter endt barsel. Mere afdækker rapporten:

  • Den unge kvindes tilfredshed med rollen som forælder
  • Barnets trivsel og alderssvarende udvikling
  • Den unge kvindes evne til at fastholde og etablere sociale netværk på trods af rollen som ung mor
  • Den unge kvindes evne til at fastholde og etablere job eller uddannelse efter barsel.

Konklusion

Det var en udfordring for projektet at tiltrække og fastholde unge mødre til den særlige mødregruppe. SFI’s evaluering bygger på svar fra 13 mødre, som gennemførte forløbet. De var tilfredse med forløbet og fandt aktiviteterne relevante. Evalueringen viser en tendens til, at deltagerne i projektet havde en større tro på, at de kunne kombinere rollen som mor med uddannelse og arbejde end mødrene i kontrolgruppen udenfor projektet. Efter barsel var relativt flere deltagere under uddannelse eller i arbejde end mødrene fra sammenligningsgruppen.

”Hvis Lolland eller andre kommuner ønsker at tilbyde særlige mødregrupper, er det nødvendigt at videreudvikle tilbuddet og blandt andet gøre det mere attraktivt for alle mødre i målgruppen at deltage. Men samtidig er det vigtigt at påpege, at det kræver flere og mere valide data, før man kan sige noget endeligt og sikkert om eventuelle gevinster ved særlige mødregrupper for unge mødre,” siger professor Vibeke Lehmann Nielsen om evalueringen.

Metode

For at kunne vurdere resultaterne af et projekt som SAMSPIL, har projektet fra begyndelsen været tilrettelagt som et eksperiment med en tilhørende sammenligningsgruppe (kontrolgruppe).

Lolland Kommune havde ansvaret for selve dataindsamlingen, mens SFI har haft ansvaret for at udarbejde spørgeguide og definere, hvilke data der var relevante at inddrage i evalueringen. Disse data skulle således bruges til at give en valid vurdering af de mere langsigtede resultater af projekt SAMSPIL.

Foruden vurderingen af de langsigtede resultater blev der også via et spørgeskema, der blev uddelt til mødrene i SAMSPIL-grupperne lige efter gruppernes ophør (udgangsspørgeskema), samlet oplysninger ind om de mere umiddelbare vurderinger og resultater af projektet.

Det har imidlertid ikke været let hverken at etablere og fastholde de enkelte grupper af unge mødre i projekt SAMSPIL, at få mødre til at deltage i en såkaldt kontrolgruppe eller at foretage den efterfølgende dataindsamling. Datamaterialet bag denne rapport er derfor meget lille, og det er ikke muligt at sige noget statistisk sikkert på basis deraf. Evalueringens resultater skal derfor tages med dette forbehold.

Forskning
Forfatter
  • Alva Albæk Nielsen
  • Vibeke Lehmann Nielsen
Årstal
2013
Udgiver
SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, 67 sider
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Forskning;

Evaluering af projekt samspil - en udvidet mødregruppe til unge udsatte mødre

SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, 67 sider 2013
Forskning;

Effektmåling

SFI 2007
Undersøgelser og evalueringer;

Evaluering og effektmåling af gruppebehandling for børn og unge, der har været udsat for seksuelle overgreb - Slutrapport

DEFACTUM, Region Midjylland, 82 sider 2016
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank