Effektfulde indsatser i boligområder til forebyggelse af kriminalitet - En systematisk forskningsoversigt, nr. 1 af 4
Denne rapport henvender sig til dig som søger inspiration og viden om indsatser som retter sig mod at forebygge kriminalitet blandt børn og unge i boligområder. Du kan læse en oversigt over 14 indsatser, som har haft gode effekter.
Indhold
Denne rapport er et led i SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, Rambøll Management Consulting og Professionshøjskolens Metropols evaulering af Landsbyggefondens 2011-2014 midler. Disse midler består af 1,76 mia. kr. til boligsociale indsatser og huslejestøtte, hvilket er et led i en boligaftale, som blev indgået i 2010 mellem Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre. Med denne aftale ønskede man en styrket indsats i de såkaldte ghettoområder.
Denne rapport indgår i evalueringen, som en systematisk forskningsoversigt over indsatser, der er rettet mod kriminalitetsforebyggelse. Indsatserne kan ifølge forfatterne sættes i værk og anvendes i boligsocialt arbejde.
Rapporten beskriver nogle forskellige aktiviteter, som har en dokumenteret effekt i forhold til kriminalitetsforebyggelse. Disse kan fungere som inspiration til boligsocialt arbejde. Derudover ønsker man, at der sættes et større fokus på at arbejde evidensbaseret og målrettet, ved at pege på disse effektfulde aktiviteter. Så ved at samle international viden om kriminalitetsforebyggende indsatser med positive effekter, vil forfatterne inspirere til fremtidige indsatser i boligsocialt arbejde med forebyggelsen af kriminalitet.
Denne rapport, er bygget op omkring fire følgende kapitler:
- Indledning: her kan du læse om rapportens formål og baggrund.
- Metode: i dette kapitel beskrives det metodiske grundlag for forskningsoversigten.
- Præsentation af de inkluderede indsatser: her beskrives hver for sig 14 indsatser, som er undersøgt i 17 studier. Alle indsatserne har til formål at forebygge kriminalitet blandt børn og unge i alderen op til 30 år. Der sættes i beskrivelserne fokus på blandt andet nøglefund i indsatserne samt hvorvidt indsatser kan realiseres i en boligsocial sammenhæng. Derudover beskrives også grundlaget for effekten af indsatserne.
- Fællestræk i inkluderende indsatser og studier: dette kapitel indeholder en tværgående opsamling af indsatserne. Nogle af fællestrækkene ved de forskellige indsatser beskrives også. Der sættes i kapitlet fokus på indsatsernes fordeling, blandt andet i forhold til deres institutionelle og fysiske placering, målgruppen og den geografiske oprindelse.
Konklusion
Forfatterne af denne forskningsoversigt, understreger at denne bidrager med international inspiration til mennesker, som er involverede på forskellig vis i det boligsociale område og som har en interesse i at opnå viden kriminalitetsforebyggende indsatser, med positive effekter.
Der gøres i rapporten overvejelser om, hvordan man kan arbejde med at gøre de beskrevne indsatser til en realitet i en dansk boligsocial sammenhæng.
Forfatterne ønsker at understrege, at det vil kræve et såkaldt tilpasnings- og udviklingsforløb, hvis indsatserne skal igangsættes og udføres. Et sådan forløb skal udføres i et samarbejde mellem boligsociale aktører, kommunale medarbejdere og frivllige i en konkret faglig og organisatorisk sammenhæng.
Metode
Metoderne i den systematiske forskningsoversigt, beskrives i rapportens metodeafsnit. Kort opridset, indeholder afsnittet en beskrivelse af:
- Begræbsmæssig ramme: herunder boligsociale indsatser, målgruppe, design og effekt samt geografi og årstal
- Søgning og screening af litteratur: herunder internationale databaser, øvrige søgninger, søgnings- og screeningsproces
- Kodning
- Realiserbarhed
- Kvalitetsvurdering: herunder RCT-design, kontrolgruppedesign, før- og eftermåling