Civilsamfund som en del af løsningen
Dette katalog giver dig et overblik over 12 forskellige præventive indsatser med unge, som er på kanten af et kriminelt miljø.
Indhold
I kataloget, Als Research har lavet for Socialstyrelsen, får du en indsigt i 12 forskellige præventive indsatser på området for unge, som har risiko for at blive involveret i kriminalitet. Alle indsatserne har det tilfælles, at civilsamfundet inddrages i arbejdet med de unge. Herunder beskriver kataloget tre indsatser, som giver mulighed for samarbejde med et iværksætterprojekt som en del af handlingsplanen for den unge.
Fire indsatser, som inviterer de unge med ind i lokale virksomheder, institutioner og organisationer. To indsatser, som er mentorprojekter, hvor relationer kan dannes mellem mentor/rollemodellen og den unge. Derudover er der også tre indsatser, som fokuserer på at styrke den unges nære relationer til familie og venner.
Der er en bred forståelse af, ’hvem’ civilsamfundet er i de forskellige indsatser. Mange af katalogets indsatser ønsker at fokusere mindre på problemer og risici med udsatte unge, og i højere grad lytte til og tage den unge alvorligt.
Kataloget henvender sig primært til kommuner, der gerne vil arbejde præventivt med unge, som er på kanten af et kriminelt miljø.
Konklusion
Ikke alle indsatserne har gennemgået en evaluering, men nogle af indsatserne viste bl.a. følgende virkninger:
- Forbedret mulighed for at starte på uddannelse: (Mind your own business)
- Faldende eksempler på hærværk: (Jeg er Nørrebro)
- Forbedret mulighed for fritidsjob efter projektet: (Brandkadetter)
- Mindre ungdomskriminaliteten i området: (Runners)
- Bedre selvtillid og tager mere ansvar for deres liv: (Gadespejlene)
- Øget tryghed i boligområdet: (Streetmanager)
Metode
Kataloget bygger på interne og offentligt tilgængelige projektdokumenter. Derudover er der også foretaget interview med centrale aktører på området.