Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Børn og Unge
  3. Social udsathed

Børnesyn og inddragelse

Balancen mellem børns inddragelse og beskyttelse i udsatte situationer udfordrer fagfolk. En dybere analyse af børnesyn viser, at de ofte svinger mellem at betragte børn som eksperter i eget liv eller som sårbare. Denne artikel udforsker en alternativ tilgang baseret på kontekst og relationer, som fremhæver samarbejdet mellem voksne og børn for at forstå deres livssammenhænge.

Indhold

Spørgsmålet om inddragelse af børn i udsatte positioner ser ud til at vedblive
med at drille i praksis. De børnesyn, der ofte anlægges i professionel praksis
svinger mellem at forstå børn henholdsvis som eksperter i eget liv eller som
sårbare. Disse modstillede positioner kan lede til at professionelle kommer i
et tilsyneladende dilemma mellem inddragelse og beskyttelse. I denne artikel
argumenteres der for, at modstilling mellem børn som eksperter og som sårbare
er forankret i et individualiserende børne- og menneskesyn. Som alternativ fremlægger forfatterne et kontekstuelt og relationelt syn på børn. Her ses børn ikke som fritsvævende individer, men som en del af børnelivets forbundne relationer og fællesskaber i et liv på tværs af livssammenhænge. Børns deltagelsesmuligheder er således indlejret i komplekse materielle og diskursive strukturer og magtrelationer. Med udgangspunkt i eksempler fra egen forskning diskuterer forfatterne et kontekstuelt syn på inddragelse, der belyser og løsner dilemmaet mellem inddragelse og beskyttelse ved at sætte fokus på, hvordan voksne kan samarbejde med børn om at udforske deres livsbetingelser.

Konklusion

Artiklen dykker dybere ned i børns oplevelser i udsatte situationer, især under anbringelse. Den påpeger, at børn i sådanne situationer ofte oplever intense følelser som savn og adskillelse fra deres nærmeste, herunder forældre og kendte omgivelser. Samtidig kan de føle sig magtesløse, da de står over for komplekse problemer og ofte har begrænset indflydelse på deres eget liv.

Artiklen argumenterer for, at det er afgørende at forstå disse udfordringer fra barnets perspektiv. Det dikotomiske syn på børn som enten kompetente eller sårbare overser ofte den kompleksitet, som børn i udsatte situationer står over for. Dette kan resultere i, at børns perspektiver og inddragelse bliver overset eller ikke tilstrækkeligt forstået af professionelle.

En central pointe i artiklen er, at professionelle, der arbejder med udsatte børn, ofte må operere i et rum, hvor de ikke fuldt ud forstår barnets situation. De må anvende udforskende tilgange for at opnå dybere indsigt i børns perspektiver og udfordringer. Dette kan involvere samarbejde med forældre, omsorgspersoner og andre børn, alt afhængigt af barnets specifikke situation.

Vigtigst af alt er artiklens opfordring til at ændre i nddragelsesparadigmet. I stedet for at betragte inddragelse som en envejskommunikation, hvor professionelle forsøger at inddrage børn i deres beslutningsprocesser, skal det ses som en tovejsproces. Dette indebærer at give børn mulighed for at inddrage voksne i forståelsen af deres livssituation og i at finde måder at forbedre den. Således bliver inddragelse en dybtgående og interaktiv proces, der fokuserer på at styrke børns evne til at deltage aktivt i at forme deres eget liv, selv i udsatte situationer.

Metode

Artiklens forfattere har gennem en årrække bedrevet kvalitativ forskning i sociale indsatser for børn og unge i udsatte positioner. De har begge haft det som en central bestræbelse at inddrage børn og unges perspektiver i forskningen fx gennem observationer, interviews og workshops. I den anledning har de gjort sig mange overvejelser over, hvordan det er muligt at forstå og inddrage børns perspektiver. I denne artikel genbesøger de tidligere genereret empiri og anvender det til at reflektere over nogle af de dilemmaer og udfordringer, de selv har stået overfor, med den hensigt at vise, hvordan et relationelt og kontekstuelt funderet børnesyn kan inspirere til at samarbejde med børnene om at udforske deres livssituation.

Lærebøger og værktøjer
Forfatter
  • Hanne Warming
  • Ida Schwartz
Årstal
2023
Udgiver
Dansk Pædagogisk Tidsskrift
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Bestil Læs mere

Se også

Børneperspektiver: børn som ligeværdige medspillere i socialt og pædagogisk arbejde

Akademisk Forlag, 225 sider 2013

Håndbog i børneinddragelse

Børnerådet, 239 sider 2016

Børneinddragelse er mere end at tale med børn - Inspiration til at inddrage børn og unge

Børnerådet, 50 sider 2014
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank