Årsberetning - visioner og anbefalinger 2016/2017
Hvordan ser børn og unge på deres hverdag? Hvilke sociale forhold synes at være udpræget? Med Børnerådets årsberetning kan du blive klogere på børn og unges eget perspektiv på emner som familieliv, afsavn, fattigdom mm. Samtidig kan du lade dig inspirere af de anbefalinger til børns rettigheder og trivsel, der følger med rapporten.
Indhold
I denne rapport kan du få indsigt i mange forskellige aspekter af børn og unges tilværelse i dag. Børnerådet har været i kontakt med tusindvis af børn og unge, der har fortalt om, hvordan det er at være barn og ung i Danmark: Deres hverdag, erfaringer og holdninger. De indsamlede erfaringer er inddelt i følgende kapitler i rapporten:
Del 1: Børns rettigheder i praksis
Del 2: Børn og familieliv
Del 3: Indblik i et teenageliv
Del 4: Børn og unge på flugt
Del 5: Vold mod børn
Del 6: Børneportalen
Del 7: Børn og unge i medierne
Del 8: De pressede unge
Del 9: Ulighed og børnefattigdom
Del 10: Håndbog i børneinddragelse
Konklusion
Der er mange løbende konklusioner i rapporten, der knytter sig til de enkelte emner. Her er nogle udpluk af disse:
- Børns rettigheder: 50% af de undersøgte unge kender ikke sine rettigheder og
handlemuligheder. - Vold mod børn: 9 pct. af børnene i 7. klasse har været udsat for grov fysisk vold som slag og spark inden for de sidste 12 måneder i forbindelse med en uenighed med en voksen derhjemme.
- De pressede unge: I en typisk 9. klasse sidder der fem elever, som har skadet sig selv.
- Ulighed og børnefattigdom: Hvert fjerde barn i 4. klasse i Danmark savner almindelige goder som at gå til fritidsaktiviteter, deltage i børnefødselsdage, få morgenmad eller komme på ferie.
Metode
Børnerådet har foretaget spørgeskemaundersøgelser, afholdt workshops og udført interviews med tusindvis af børn og unge om mange forskellige emner. F.eks. er der foretaget en spørgeskemaundersøgelse blandt 4000 børn i 7. klasse i forbindelse med emnet 'Vold mod børn'.