Børn Status 2015-16
Menneskerettighederne gælder for ethvert menneske og dermed også for ethvert barn. I denne delrapport fra Institut for Menneskerettigheder kan du få en status på Børns menneskerettigheder i år 2015 og 2016.
Indhold
I denne delrapport kan du læse om børns menneskerettigheder. Delrapporten er en del af Institut for Menneskerettigheders rapport Menneskerettigheder i Danmark, Status 2015-16.
I 1989 blev Børnekonventionen vedtaget, hvilket betød, at det blev mere almindeligt anerkendt, at børn har selvstændige rettigheder. Denne erkendelse har også givet udslag i dansk lovgivning, hvor der er indsat regler om inddragelse af barnet i afgørelser truffet af administrative myndigheder og domstole.
Denne delrapport behandler fem temaer, hvor der er behov for et øget fokus på barnets individuelle, selvstændige rettigheder.
Temaerne vedrører:
- beskyttelse af børn mod overgreb
- børn som pårørende
- børns forhold under anbringelse uden for hjemmet
- frihedsberøvelse af børn og unge på grund af kriminalitet samt frihedsberøvelse uden for strafferetsplejen
- anden magtanvendelse over for børn og unge
Konklusion
I publikationen kan du læse en række anbefalinger fra Instituttet for Menneskerettigheder. Institut for Menneskerettigheder anbefaler blandt andet, at Socialministeriet og socialtilsynet:
- overvejer, hvordan plejefamiliernes retsstilling mere generelt kan styrkes, herunder evt. ved at de får partsstatus i en sag om deres fremtidige virke som plejefamilie for et givent barn
- tydeliggør i lovgivningen, om andre plejefamilier end de kommunale - med nødvendig uddannelse og supervision – har adgang til at anvende mindre indgribende former for magt over for anbragte børn og unge
- sikrer, at børn og unge i et sprog, der er tilpasset dem, modtager information om reglerne for magtanvendelse og om deres rettigheder under en anbringelse, herunder om klagemulighederne i forskellige sammenhænge