Børn og unge - status i Grønland 2019
Menneskerettighederne gælder for ethvert menneske og dermed også for ethvert barn. Rapporten giver en status på børne- og ungeområdet blandt grønlanske børn.
Indhold
Rapporten giver først en kort beskrivelse af udviklingen på området. Dernæst redegøres der i korte træk for børnekonventionen og for, hvilken grønlandsk lovgivning, der har betydning i forhold til konventionen.
Derefter behandles tre udvalgte emner og giver anbefalinger til, hvor menneskerettighederne kan styrkes i Grønland. Emnerne er:
- Omsorgssvigt, vold og misbrug
- Anbragte børn og unge
- Børn og unge på kant med loven
Desuden beskrives relevansen af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling for børn og unge i Grønland.
Der er de seneste år sket en række strukturelle ændringer i Grønland for at styrke beskyttelsen af børn mod omsorgssvigt og overgreb i form af blandt andet oprettelsen af Socialstyrelsen, vedtagelsen af en ny lov om støtte til børn og Naalakkersuisuts strategi mod seksuelle overgreb for 2018-2022.
Konklusion
Institut for Menneskerettigheder og Grønlands Råd for Menneskerettigheder anbefaler i rapporten under alle tre temaer generelt, at de ansvarlige myndigheder indsamler og offentliggør mere statistik.
Herudover anbefales det, at
• Departementet for Sociale Anliggender og Justitsområdet i samarbejde med kommunerne sikrer koordinering mellem de forskellige myndigheder med henblik på at gennemføre strategier og handlingsplaner i en samlet og effektiv indsats for at støtte udsatte familier og for at beskytte børn og unge mod omsorgssvigt, vold og seksuelt misbrug.
• Kommunerne sikrer, at reglerne om efterværn i lov om støtte til børn efterleves, således at kommunerne i god tid inden et barn, der er anbragt uden for hjemmet, fylder 18 år, overvejer, om barnet bør tilbydes støtteforanstaltninger efter barnets 18 års fødselsdag.
• Kriminalforsorgen i Grønland i samarbejde med kommunerne løbende koordinerer den socialfaglige indsats i forhold til unge indsatte i form af uddannelse, arbejde, misbrugsbehandling mv., med henblik på at den unge efter endt afsoning kan leve et liv integreret i samfundet og fri for ny kriminalitet.