Behandling og andre sociale indsatser der tilbydes unge, der misbruger rusmidler - Strukturer, evidensorienteringer og tidlige identificeringer/indsatser i folkeskoler og ungdomsuddannelser
Du kan i denne rapport læse om opbygningen af og indholdet i den ambulante behandling, der tilbydes unge under 18 år med misbrugsproblemer i Danmark.
Indhold
Denne rapport er den anden rapport i en række publikationer, som har fokus på 13-17-årige unge med problematisk brug af rusmidler.
Du kan i denne rapport læse om opbygningen og indholdet i den ambulante behandling, der tilbydes unge under 18 år. Rapporten indeholder således en kortlægning af den ambulante behandling til de unge samt en status over, hvordan udviklingen af denne nye gren inden for misbrugsbehandling har været i kommunerne.
I rapporten undersøges folkeskolernes og ungdomsuddannelsernes beredskab i forhold til at håndtere elever med begyndende misbrug desuden.
Konklusion
Rapporten konkluderer blandt andet følgende:
-
Ved en sammenligning af de ambulante behandlingstilbud til unge under 18 år med misbrugsproblemer og de tilsvarende amtskommunale tilbud, som eksisterede før kommunalreformen, viser der sig på flere områder en positiv udvikling. Der er således sket en udvikling i retning af, at flere behandlingstilbud anvender screeningsinstrumenter til udredningen, mens færre behandlingstilbud udelukkende foretager behandlingsplanlægningen på baggrund af lokalt udviklede kliniske interviews.
-
Der er stadig et stort underskud af især psykiatrisk faglighed i behandlingsfeltet, men siden 2006 er der dog sket en mindre udvikling i retning af lettere adgang til psykiatrisk hjælp. Tendensen i retning af lettere adgang til psykiatrisk hjælp ses på to områder: Dels har lidt flere behandlingstilbud end i 2006 knyttet en psykiater til behandlingstilbuddet og dels ses en tendens i retning af, at man i behandlingstilbuddene ansætter socialfagligt personale med arbejdserfaring fra det psykiatriske område.
-
Man har i behandlingstilbuddene stadig meget fokus på klienten i et bredere perspektiv end blot selve misbrugsproblemet. Dette fokus viser sig dels i, at behandlerne er optagede af at styrke klientens samlede livssituation og dels i, at behandlerne i mange tilfælde tager et stort ansvar i forhold til det, klienten skal efter misbrugsbehandlingen. Klientens misbrugsbehandling sættes således ind i en større sammenhæng i klientens liv både aktuelt og i et tidsperspektiv.
-
På trods af, at misbrugsbehandlingen i de fleste tilfælde efter kommunalreformen er organiseret i kommunalt regi, kommer de ambulante behandlingstilbud ligesom i 2006 kun i kontakt med ca. 5-10 % af den potentielle målgruppe.
For flere konklusioner se rapportens afsnit "Sammenfatning" side 9.
Metode
Rapporten er baseret på kvantitative og kvalitative datasæt, som er blevet til på baggrund af informationer fra ledere og medarbejdere i 31 ambulante behandlingstilbud, otte folkeskoler, to tekniske skoler samt medarbejdere i en række ungdoms- og/eller sociale kommunale tilbud.