Behandling af unges misbrug af "feststoffer" - en evaluering af dagbehandlingen i Grindsted
Klientgruppen på Dagbehandlingscenteret i Grindsted har vist sig at være forskellig fra den forventede målgruppe. Unge weekendmisbrugere opsøger ikke misbrugscentrene og udgør en særskilt problemstilling på misbrugsområdet, som indtil nu er underbelyst i forskningen på området.
Indhold
I denne rapport evalueres Dagbehandlingscenteret i Grindsted, som tilbyder stoffri dagbehandling af unge stofmisbrugere.
Formålet med evalueringen var at vurdere, i hvilket omfang dagbehandlingens formulerede mål blev indfriet, samt at identificere styrker og svagheder ved dagbehandlingsindsatsen. Evalueringen tager afsæt i dagbehandlingens målsætninger om:
-
at hjælpe den enkelte til at kunne håndtere livet uden indtag af stemningsændrende stoffer
-
afholdenhed fra brug af stemningsændrende stoffer i projektperioden
-
opkvalificering af klienternes sociale færdigheder, og styrkelse af primære og sekundære netværk
Evalueringen blev gennemført i 2002. Det har været vigtigt, at evalueringen kunne bygge på data, som i forvejen oparbejdes i Dagbehandlingscenteret, herunder Europ-ASI data (se nedenfor) ved indskrivning, samt journalmateriale.
Konklusion
Det har vist sig, at den faktiske klientgruppe har været markant forskellig fra den tænkte målgruppe, som dagbehandlingskonceptet er rettet mod. Således er flere af klienterne belastet i hårdere grad end den forventede målgruppe på en række områder, herunder psykiske og sociale problemer, boligforhold og omfanget af misbruget.
Det er muligt, at den gruppe af unge, som man har ønsket i dagbehandlingen, slet ikke vil henvende sig til Center for Misbrug i Esbjerg, som visiterer til dagbehandlingsstedet, alene på grund af den stigmatisering, der forbindes med sådan et sted. Hertil kommer, at dagbehandlingscenteret ikke selv har henvendt sig til direkte til gruppen af unge weekendmisbrugere f.eks. på uddannelsstederne.
Det vides ikke, hvor stor gruppen af unge er, der får misbrugsproblemer i kraft af et weekendforbrug af stoffer. Problematikken er underbelyst, og de undersøgelser, der findes, skelner ikke mellem weekendbrug og misbrug på samme måde, som de unge selv gør.
Målgruppens beskaffenhed har betydning for tolkningen af undersøgelsesresultaterne. Nedenfor listes nogle af de konkrete effekter, indsatsen på dagbehandlingscenteret har haft.
- Af de 30 deltagere, der er blevet interviewet, har 12 været afholdende og syv har været "overvejende afholdende" i behandlingsperioden
- Andelen af klienter, der indtager stoffer, er reduceret markant, ligesom omfanget af alkohol- og stofindtag er reduceret
- Klienternes psykiske belastning er reduceret
- Med hensyn til klienternes sociale færdigheder og netværksdannelse, ser der ikke ud til at være nogen væsentlig forbedring.
Metode
I evalueringen anvendes en kombination af metodiske tilgange, datakilder og perspektiver. Således bygger evalueringen dels på indskrivningsdata (Europ-ASI) og journaloptegnelser for klienterne, og dels på interviews med klienter, dagcenterets personale samt samarbejdspartnere.
Europ-ASI-skemaet er et standardiseret spørgeskema, der benyttes til at vurdere, hvor belastet den enkelte respondent er på en række felter, som typisk er problematiske for personer med misbrug af alkohol eller stoffer. Disse felter er: helbred, psykologiske problemstillinger, kriminalitet, stof- og alkoholforbrug, uddannelse/arbejde, familiære relationer og sociale relationer i øvrigt.