Bedre tværfaglig indsats - for børn i familier med misbrug eller sindslidelse
En samarbejdsmodel for en styrket indsats for børn og unge af forældre med misbrug eller sindslidelser.
Indhold
Rapporten indeholder en model for at styrke den tværfaglige indsats for børn og unge, som vokser op med en mor eller far, der har sindslidelse eller et misbrug af alkohol eller stoffer. Udgangspunktet er en ofte mangelfuld indsats overfor denne målgruppe, idet de ansatte, der møder børnene og deres familier i deres arbejde, ikke i tilstrækkelig grad arbejder sammen på tværs af faggrupper og sektorer.
For at udvikle indsatsen for børn og familier iværksatte Servicestyrelsen i september 2006 projekt "Bedre Tværfaglig Indsats". Projektet skulle udvikle en generel model for det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde mellem kommunale og regionale myndigheder og leverandører for at sikre en tidlig og sammenhængende indsats over for børn med sindslidende eller misbrugende forældre. Modellen skal bidrage til:
-
At der sker en tidlig opsporing af børn i familier med sindslidelse eller misbrug, så børnene tidligt får den støtte og hjælp, de har brug for.
-
At sikre tilbud om støtte, som er rettet mod netop disse børn, og som hjælper børnene med at håndtere de særlige problemer, der er forbundet med at være barn i en familie med sindslidelse eller misbrug.
-
At ansatte samarbejder på tværs af faggrupper og sektorer om at sikre, at vigtig viden om børn og unge med sindslidende eller misbrugende forældre formidles mellem faggrupper og sektorer, så der skabes helhed og sammenhæng i indsatsen.
Konklusion
Den udviklede samarbejdsmodel indeholder fire elementer:
-
En forståelsesramme, der beskriver, hvordan samarbejdet kan tilrettelægges på tre forskellige niveauer afhængigt af problemernes omfang og antallet af involverede aktører.
-
En samarbejdsstruktur baseret på, at én aktør – stafetholderen – er ansvarlig for at koordinere det tværgående og tværfaglige samarbejde og for at dokumentere samarbejdet i stafetloggen.
-
Handlevejledninger til forskellige ansatte med forskellige funktioner.
-
En række konkrete redskaber, der understøtter opsporingen, vurderingen, beslutningen og indsatsen over for det enkelte barn og dets familie.
Udgangspunktet for samarbejdsmodellen er, at den skal kunne bruges på alle niveauer i indsatsen – fra den tidlige og forebyggende indsats til den omfattende og indgribende indsats, hvor en lang række aktører er involveret.
Modellen opererer med tre niveauer:
-
Niveau 1 – hvor indsatsen kun involverer et enkelt tilbud eller en afdeling, fx en børnehave. Tilbuddet klarer selv opgaven, evt. med råd og vejledning udefra.
-
Niveau 2 – hvor der er behov for, at to eller flere tilbud koordinerer deres indsats. Der arbejdes efter fælles målsætninger, og man er opmærksom på de andre aktørers indsats.
-
Niveau 3 – hvor børnefamiliesagsbehandleren fra socialforvaltningen involveres og normalt overtager koordineringsansvaret.
Metode
Samarbejdsmodellen er udviklet på baggrund af projektet "Bedre Tværfaglig Indsats", som blev iværksat af Servicestyrelsen i september 2006 med det formål at støtte den tværgående indsats for børn med sindslidende eller misbrugende forældre.
Første fase var en omfattende vidensindsamling, hvor der blev samlet viden og erfaringer ind fra projekter og praksis, undersøgelser og forskning. På baggrund af den indsamlede viden blev der efterfølgende udviklet en overordnet model for samarbejdet og indsatsen over for børnene og deres familier. Samarbejdsmodellen blev senere videreudviklet og afprøvet i samarbejde med Region Hovedstaden, Lænkeambulatorierne i Danmark, KABS (tidligere Københavns Amts Behandlingscenter for Stofmisbrugere) samt Gentofte, Ballerup, Rødovre og Lyngby Taarbæk Kommune.