Auditrapport 2016 - Thisted Kommune - Hånd om Egen Familie
I dette projekt hjælpes udsatte familier på vej i forhold til at tage hånd om egen tilværelse. Projektet skal skabe en fælles indsats i Thisted Kommune for i sidste ende at bryde den negative sociale arv. I rapporten kan du læse mere om projektet og dets resultater.
Indhold
Projekt "Hånd om Egen Familie" (april 2014 - december 2016) i Thisted Kommune, har til formål at afprøve metoder, der understøtter udsatte familiers aktive medvirken i egen sag samt bidrager til en koordineret, helhedsorienteret indsats. Afdelingerne Børn og Familie, Handicap og Psykiatri, Sundhed og Ældre og Beskæftigelse er gået sammen for at arbejde på tværs i kommunen.
Thisted Kommune har indgået en aftale med DEFACTUM, Region Midtjylland om at bidrage til projektets selvevaluering og implementering af de gode erfaringer fra projektet. Der er indgået aftale om afholdelse af blandt andet to auditforløb, et i 2015 og et i 2016. Denne audit, som afrapporteres i nærværende rapport, er den sidste af de to auditforløb i evalueringen.
Projektets målgruppe er familier, hvor en eller begge voksne er på kontanthjælp, og hvor der desuden er en aktiv børnesag tilknyttet. Der arbejdes med afsæt i en empowerment-tilgang, hvor fokus er på motivation og anerkendelse i bestræbelserne på at engagere de voksne familiemedlemmer til at skabe forandring i familiens generelle trivsel.
Rapporten er bygget op omkring følgende fire dele:
- Auditundersøgelsens baggrund og formål: Kapitlet indeholder en beskrivelse af projektet i Thisted Kommune
- Den anvendte auditmetode: I dette kapitel præsenteres og diskuteres den anvendte auditmetode.
- Om denne rapport: Her beskrives kort hvordan rapporten er blevet til.
- Sammenfatning af auditforløbets resultater: Dette er et relativt omfangsrigt kapitel, hvor drøftelserne, som auditpanelet har haft beskrives, herunder blandt andet 'Tilgangen til borgerne i kommunen' og 'Fokus på hele familien'.
Konklusion
Rapporten konkluderer blandt andet, at:
- Et mødeforum på tværs af forvaltninger og afdelinger omkring borgerne med fordel kan etableres og fastholdes.
- Den ressourceorienterede tilgang kan med fordel benyttes i Thisted Kommune, da der er gode erfaringer med denne tilgang.
- Der kan med fordel arbejdes med en fælles afklaring af den grundlæggende tilgang til borgerne med henblik på et vellykket, tværsektorielt samarbejde omkring borgere.
- Fremadrettet bør der fokuseres mere på at inddrage civilsamfundet, herunder borgerens netværk, der kan deltage i arbejdet med udsatte borgere.
- Desuden påpeges det, at sundhedsområdet med fordel kan integreres yderligere i det tværsektorielle arbejde.
Metode
Rapporten bygger på en casebaseret audit, hvor fagpersoner systematisk vurderer og drøfter en faglig praksis eller problemstilling. Denne er særligt velegnet til kvalitetssikring og udvikling af det tværfaglige samspil.