Analyserapport Herning Kommune - partnerskab om tidligere forebyggende og mere effektiv indsats for socialt udsatte børn og unge
Herning Kommune har i partnerskab med Socialstyrelsen og to andre kommuner sat fokus på deres arbejde med socialt udsatte børn og unge. I denne rapport kan du få indblik i arbejdet mod tidligere og mere effektiv indsats på dette område.
Indhold
I denne rapport kan du læse Socialstyrelsens undersøgelse af Herning Kommunes partnerskab om en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats for socialt udsatte børn og unge. Socialstyrelsen er gået sammen med tre kommuner herunder Herning kommune.
I analyserapporten identificeres styrker og udfordringer ved den nuværende praksis, som indspil til videre udvikling af indsatsen i retning af styrket forebyggelse. Herning Kommune har siden 2013 arbejdet med at udvikle kommunens indsats for socialt udsatte børn og unge.
En tidligere forebyggende indsats for socialt udsatte børn og unge giver både menneskeligt, fagligt og økonomisk mening. Forskningen på området peger således på, at det kan betale sig at investere i bedre forebyggelse på området, da en tidlig indsats kan forebygge, at problemer vokser sig større, og at der på længere sigt opstår negative følgevirkninger for målgruppen.
Særligt Sverige er interessant at vende blikket mod, da de har færre langvarige institutionsanbringelser og flere indsatser, der er tæt på barnets hverdagsliv. Derfor har Herning Kommune arbejdet med modeller, som lægger sig op ad Sveriges tværfaglige indsatser.
Konklusion
Ud fra analysen af Herning Kommunes nuværende praksis af tidligere og mere effektiv indsats anbefales det blandt andet, at:
- Der i den videre implementering af Sverigesmodellen i resten af kommunen gøres brug af de gode erfaringer, det tværfaglige samarbejde og resultatopfølgning.
- der sættes fokus på, hvordan specialiseret viden i leverandørleddet kan bringes mere systematisk i spil for at kvalificere sagsbehandlernes arbejde med for eksempel sagsbelysning og matching.
Metode
Til at afdække den nuværende kommunale indsats anvendes forskellige datakilder. Der er brugt tre tilgange til at belyse analysens spørgsmål:
- 13 interviews, der primært er gennemført som fokus-gruppeinterviews. Det indebærer interview med centrale og decentrale ledere og medarbejdere fra myndighedsområdet, leverandører af både forebyggende og anbringende foranstaltninger samt almenområdet.
- En sagsgennemgang af 20 sager fra Herning Kommune.
- Kommunens nedskrevne politikker og strategier på området.