Aftale om god opførsel - To kommuners erfaringer med et forsøgsprojekt vedrørende forebyggelse af ungdomskriminalitet
Læs i denne rapport om ”Aftale om god opførsel”, der skal forebygge ungdomskriminalitet gennem en tidlig indsats.
Indhold
Dette er en evaluering af indsatsen ”Aftale om god opførsel”, der blev indført på baggrund af satspuljeaftalen på det sociale område i 2014. Indsatsen skal styrke den tidlige indsats i forebyggelsen af ungdomskriminalitet i kommunerne. Den består af en frivillig skriftlig aftale, som udarbejdes gennem møder med den unge, forældrene til den unge, en SSP-medarbejder og en eventuel repræsentant fra politiet, skolen og/eller andre myndigheder.
Målgruppen for indsatsen er 12-17-årige unge, der vurderes at være i risikogruppen for at begå alvorlig kriminalitet. Formålet med indsatsen er at inddrage og ansvarliggøre både den unge og forældrene i arbejdet med at skabe positiv forandring i den unges adfærd. Desuden skal indsatsen sende et signal om, at den unges adfærd tages alvorligt samtidig med, at den skal fungere som redskab for kommuner, skoler, sociale myndigheder og politi.
Evalueringen tager udgangspunkt i Randers og Skanderborg Kommune, hvor indsatsen er afprøvet i et års tid på evalueringstidspunktet.
I rapporten finder du detaljer om følgende elementer i indsatsen:
- Indhold, målgruppe og formål
- Organisering af forsøgsprojekt
- Unge egnede til indsatsen: identifikation, vurdering, karakteristik
- Kommunernes brug af indsatsen
- Inddragelse af aktører
- Opfølgning på aftaler
- Ressourceforbrug
- Fordele og forbehold
Konklusion
Undersøgelsen af indsatsen ”Aftale om god opførsel” viser, at forældrene giver udtryk for, at indsatsen er en kærkommen hjælp og støtte. Desuden finder kommunerne, at indsatsen gør det lettere at identificere relevante unge og kontakte deres forældre.
Både den unge og forældrene får gennem indsatsen en øget inddragelse og mere ansvar, ligesom samarbejdet med poltiet er styrket. Alt i alt vurderes indsatsen som havende en positiv effekt i arbejdet med kriminalitetstruede unge.
Metode
Evalueringen af ”Aftale om god opførsel” bygger på kvalitative interviews og deltagelse i samtaler og statusmøder. Desuden indgår kvantitative data fra kommunerne. Det drejer sig blandt andet om CPR-numre, typen af adfærd, datoer, aftaler og opfølgning.