Afprøvning af midlertidige overgangsboliger med ICM-bostøtte til unge i hjemløshed
Slutevaluering af projektet ”Midlertidige overgangsboliger med ICM-bostøtte til unge i hjemløshed”
Indhold
I de fleste kommuner er der lang ventetid på boliger til unge i hjemløshed, og der kan derfor være brug for at tilbyde en midlertidig bolig. Stabiliseringen af boligsituationen giver mulighed for at påbegynde et støtte- og udredningsforløb, mens der arbejdes på at etablere en permanent boligløsning. Den anvendte støttemetode i projektet har været ICM (Intensive Case Management).
I denne evalueringsrapport præsenteres resultaterne af fire kommuners arbejde med midlertidige overgangsboliger til unge i hjemløshed. Indsatsen er igangsat som led i udmøntningen af satspuljen for 2015.
Konklusion
Evalueringen viser, at cirka to tredjedele af de unge efter opholdet i overgangsboligen har fået en permanent bolig. Tallet dækker over lokale variationer. Et centralt værktøj til at skaffe permanente boliger til de unge er at benytte almenboliglovens mulighed for at anvise op til hver fjerde ledige almene bolig til løsning af boligsociale opgaver.
Evalueringen viser desuden, at ICM-metoden er en velegnet metode til unge hjemløse med komplekse støttebehov, da metoden skaber et solidt udgangspunkt for stabilisering af den unges livssituation, herunder understøtte den unge i at blive mere selvhjulpen i hverdagen.
Metode
Undersøgelsens datagrundlag består af fire forskellige datakilder:
1. Kvantitative data på individniveau
2. Kvantitative data for indsatsens fidelitet på projektniveau
3. Kvalitative interview med projektmedarbejdere, de unge og øvrige nøgleaktører
4. Omkostningsdata på indsatsniveau.