Afprøvning af midlertidige overgangsboliger med ICM-bostøtte til unge hjemløse. Midtvejsevaluering.
Hvordan fungerer midlertidige overgangsboliger med ICM-bostøtte til unge hjemløse? Det kan du læse mere om i denne midtvejsevaluering, der bl.a. sætter fokus på de unges adgang til overgangsboligen samt muligheden for at udrede de unges støttebehov og påbegynde handleplansarbejdet.
Indhold
Midtvejsevalueringen er baseret på projektet Afprøvning af midlertidige overgangsboliger med ICM-bostøtte til unge hjemløse i alderen 18-24 år. Formålet med projektet er at afprøve en ny model (model for overgangsboliger) for indsatsen til de mest udsatte unge hjemløse i fire projektkommuner: Esbjerg, København, Horsens og Randers. Overgangsboligerne skal fungere som alternativ til de traditionelle § 110-boformer, så de unge ikke skal opholde sig på herberger eller forsorgshjem, hvor der typisk er et hårdere miljø.
Modellen bygger på, at de unge kan opholde sig i den midlertidlige overgangsbolig ud fra den evidensbaserede bostøttemetode ICM, Intensive Case Mangement i op til seks måneder. I den periode arbejdes der på, at den unges støttebehov udredes, og at der findes en permanent bolig.
Midtvejsevalueringen indeholder følgende kapitler:
- Modellen: Her kan du læse mere om de foreløbige erfaringer med at forankre modellen i projektkommunerne.
- Målgruppen: I dette kapitel kan du læse mere om de unge, der afprøver modellen samt de unge, der har behov for en mere intensiv indsats.
- Indsatsen: Kapitlet beskriver indsatsen i overgangsboligerne og kommunernes arbejde hermed.
- Sammenfatning og opmærksomhedspunkter: Her kan du læse hovedkonklusionerne fra midtvejsevalueringen samt opmærksomhedspunkterne i forhold til den fremadrettede afprøvning af modellen for overgangsboliger.
Modellen for overgangsboliger afprøves i perioden januar 2016 til juni 2018.
Konklusion
De midlertidige erfaringer med etableringen af modellen viser bl.a., at overgangsboligerne er en god måde til hurtigt at stabilisere de udsatte unges boligsituation, mens der arbejdes på at finde en permanent boligløsning. Endvidere viser evalueringen, at ICM-støtten er et vigtigt element i indsatsen for at stabilisere den unges livssituation og påbegynde et socialt arbejde med den unge.
Viden om og erfaring med etablering af permanent bolig er fortsat begrænset.
Metode
Midtvejsevalueringen bygger på individdata, fidelitetsmålinger, telefoninterviews med projektledere, og kvalitative interviews fra casebesøg.