Afbrydelse af samvær og/eller kontakt
Hvad er årsagen til stigningen i klagesager om afbrydelse af samvær mellem børn eller unge og forældre eller netværk?
Indhold
Fra 2016-2018 steg antallet af afgjorte klagesager om afbrydelse af samvær og/eller kontakt mellem børn eller unge og forældre eller netværk. Undersøgelsen, der er foretaget af ankestyrelsen, har sat fokus på, hvad der kan være årsag til stigningen og hvad der karakteriserer klagesager om afbrydelse af samvær og/eller kontakt.
Rapporten belyser mulige årsager til stigningen i klagesager om afbrydelse af samvær samt i hvilke typer klagesager stigningen er sket.
Konklusion
Rapporten viser blandt andet, at der både er sket en stigning i antallet af afgørelser, hvor samvær og/eller kontakt er afbrudt af hensyn til barnets sundhed eller udvikling og hvor samværet er afbrudt på grund af formodning om overgreb.
Rapporten viser desuden, at en del af den generelle stigning i sager om afbrydelse af samvær og/eller kontakt i børn og unge-udvalgene skyldes en stigning i anbringelse uden samtykke, da der ofte er et højt konfliktniveau i sådanne sager. Dette medfører et behov for øget regulering af samvær og eller kontakt.
Metode
Undersøgelsen er baseret på en sagsgennemgang af 367 af ankestyrelsens klagesager om afbrydelse af samvær og/eller kontakt i perioden 2016-2018 og på interview med kommuner.