Inklusion, deltagelse og bedring - Unge med psykosociale vanskeligheder i lokalsamfundet
En rapport om lokalsamfundets indflydelse på unge mennesker med pskykosociale vanskeligheder og deres muligheder for inklusion, deltagelse og bedring.
Indhold
Publikationen sætter i en rækker tekster fokus på, hvordan indsatser forankret i lokalsamfundet kan medvirke til at understøtte trivsel hos unge med psykosociale vanskeligheder. Individuelle indsatser anses for vigtige og nødvendige, men i denne rapport er fokus på den enkeltes omgivelser og deltagelsesmuligheder i samfundslivet.
Rapporten er inddelt i en række artikler, der hver på sin måde sætter fokus på lokalsamfundets betydning for unge med psykosociale vanskeligheder.
- Artiklen En ny dagsorden - et nyt udviklingspotentiale opridser det teoretiske og forskningsmæssige fundament for at arbejde med netværk, sociale relationer og sociale fællesskaber.
- Lauras fortælling er en personlig beretning, der giver et indblik i, hvordan det kan være for en ung at møde ’systemet’.
- ’Splittet til atomer’ – om unges møder med ’systemet’ indeholder en diskussion af unges perspektiver på, hvad der er vigtigt i den professionelle støtte de møder på deres vej mod et fungerende voksenliv.
- Det gør en forskel – om betydningsfulde faktorer i social inklusion samler viden om betydningsfulde faktorer og elementer i en indsats, hvor målet er at understøtte unges psykiske trivsel og bedring gennem deltagelse i og tilhørsforhold til sociale fællesskaber.
- Kortlægning af unges livsarenaer – et andet afsæt for at mødes på tværs giver konkret inspiration til, hvordan man kan komme i gang, når man ønsker at gå nye veje i arbejdet med at skabe indsatser, som understøtter inklusion i lokalsamfundet.
Konklusion
Publikationen viser, ud fra forskellige perspektiver, at lokalsamfundet er afgørende for inklusion, deltagelse og bedring for mennesker med sindslidelser. Arbejdet med denne målgruppe bør således ikke bero på en inidividuel indsats alene, men bør intgrere lokalsamfundet i indsatsen for mennesker med sindslidelser. Det handler blandt andet om en indsats fra borgere i nærmiljøet, fra myndighedernes side, fra lokal- og civilsamfundet og ikke mindst fra de private virksomheder. Det kræver brobygning og samarbejde mellem de forskellige instanser og det kræver, at de unges livsverden og særlige udfordringer har indflydelse på den proces.
Metode
Lokalsamfundets betydning bringes i fokus ud fra en række forskellige perspektiver, og belyser forskellige niveauer, der yder indflydelse på relationen mellem unge sindslidende og lokalsamfundet. Gennem en række artikler med henholdsvis personlig, forskningsbaseret og politisk fokus diskuteres perspektiver og muligheder ved en øget inddragelse af lokalsamfundet.