Social ulighed i børne- og ungdomspsykiatrien – Analyser af social ulighed i udredningstiden i børne- og ungdomspsykiatrien
Denne rapport fra februar 2024 påviser en social ulighed i børne- og ungdomspsykiatriens udredningstid, hvor børn og unge fra familier med en lavere socioøkonomisk status typisk må vente længere på at blive udredt. Samtidig viser der sig forskelle i, hvor meget denne ulighed varierer fra region til region.
Indhold
Konklusion
Det konkluderes, at den gennemsnitlige udredningstid i børne- og ungdomspsykiatrien er på 97 dage, som tæller fra datoen for henvisning til første indikation på, at udredningen er afsluttet. Der viser sig på landsplan en signifikant stigende udredningstid, jo lavere socioøkonomisk status en familie har. Eksempelvis tager det i gennemsnit 11,8 dage længere om at blive udredt for børn og unge fra familier med lav socioøkonomisk status end for børn og unge fra familier med høj socioøkonomisk status.
Opdelt på regioner er den sociale ulighed mest markant i Region Nordjylland og Region Sjælland, hvor børn og unge fra familier med lav socioøkonomisk status er henholdsvis 30,3 og 23,1 dage længere om at blive udredt end børn og unge med høj socioøkonomisk status.
Metode
De anvendte empiri i rapportens udregninger, baserer sig på Rigsrevisionens indhentede data om udredningstid suppleret med baggrundskarakteristika for børn og forældre fra registerdata. De samlede undersøgelsesgruppe består af 53.910 børn og unge, der er blevet henvist til udredning i børne- og ungdomspsykiatrien i perioden 3. kvartal 2019 til og med 4. kvartal 2022.