Pjece til politikere og ledere - Bedre tværfaglig indsats
Erfaringer, redskaber og vejledninger til styrket tværgående samarbejde for børn i familier med misbrug eller sindslidelse.
Indhold
I denne vejledning beskrives en model for tværfagligt og tværsektorielt samarbejde omkring børn af forældre med sindslidelse eller misbrug. Modellen skal bidrage til at sikre en tidlig støtte og sammenhæng i indsatsen overfor børnene og deres familier.
Samarbejdsmodellen indeholder fire elementer:
• En forståelsesramme der beskriver, hvordan samarbejdet kan tilrettelægges på tre forskellige niveauer afhængigt af problemernes omfang og antallet af involverede aktører
• En samarbejdsstruktur baseret på, at én aktør er ansvarlig for at koordinere det tværgående samarbejde og for at dokumentere samarbejdet
• Handlevejledninger til forskellige ansatte med forskellige funktioner
• En række konkrete redskaber, der understøtter opsporingen, vurderingen, beslutningen og indsatsen over for det enkelte barn og dets familie
Til modellen er endvidere tilknyttet en implementeringsvejledning og en vejledning til selvevaluering. Endelig kan man også i vejledningen læse erfaringer fra projekter og udviklingsarbejder om målgruppen.
Konklusion
Rapporten indeholder ingen egentlige konklusioner, men samler erfaringer om og ideer til god tværfaglig støtte til børn af forældre med sindslidelse eller misbrug.
Metode
Denne vejledning er udviklet i forbindelse med Servicestyrelsens projekt fra 2006: ”Bedre Tværfaglig Indsats”. Projektet havde til formål at udvikle en samarbejdsmodel til støtte for den tværgående indsats for børn og unge af forældre med sindslidelse eller misbrug.
Første fase var en omfattende vidensindsamling, hvor der blev samlet viden og erfaringer ind fra projekter og praksis, undersøgelser og forskning vedrørende målgruppen.
På baggrund af den indsamlede viden blev der efterfølgende udviklet en overordnet model for samarbejdet og indsatsen overfor børnene og deres familier. Samarbejdsmodellen blev senere videreudviklet og afprøvet i samarbejde med bl.a. Region Hovedstaden, Lænkeambulatorierne i Danmark og KABS.