Idrætsdeltagelse blandt unge voksne med sindslidelser
Undersøgelsen afdækker idrætsdeltagelse og -interesse blandt unge voksne med sindslidelser med henblik på at øge deres muligheder for at deltage i sport- og motionsaktiviteter.
Indhold
Undersøgelsen har til formål afdække idrætsdeltagelse og -interesse blandt unge voksne (18-30 år), som er brugere af socialpsykiatriske tilbud, med henblik på at pege på nogle muligheder for at øge deres deltagelse i sport/motion og frivilligt arbejde i idrætsforeninger.
Undersøgelsen er en del af et udviklingsprojekt, der gennemføres i fem kommuner af Dansk Arbejder Idrætsforbund i samarbejde med Center for Handicap og Bevægelsesfremme, Syddansk Universitet, og består af en spørgeskemaundersøgelse, der er besvaret af 222 unge voksne i de fem kommuner. Undersøgelsen omhandler nærmere bestemt nogle baggrundskarakteristika for de unge voksne, idræts- og fysiske aktivitetsmønstre, aktivitetsformer og -sammenhænge samt årsager til at dyrke sport/motion, barrierer og incitamenter for deltagelse i sport/motion, interesse for deltagelse i frivilligt arbejde i en idrætsforening samt diskussion af udviklingsmuligheder for idrætsdeltagelse.
Udviklingsprojektet, der gennemføres i perioden fra april 2012 til december 2013, har til formål:
-
at rekruttere flere unge voksne med sindslidelser som medlemmer af idrætsforeninger og fastholde deres deltagelse både som udøvere og som ledere eller instruktører
-
at fremme idrætten som en ressource i rehabilitering af unge voksne med sindslidelser
-
at synliggøre og profilere idrættens potentiale på det sociale område og det sundhedsmæssige område.
Konklusion
Undersøgelsen viser et rimeligt positivt billede af de 18-30-åriges fysiske aktivitetsmønster i hverdagen, idet ca. 2/3 af de unge får motion "mindst 30 min./dag", når de fem kommuner betragtes under ét. Denne del af de unge opfylder dermed tendentielt Sundhedsstyrelsens anbefaling om, at voksne bør være fysisk aktive i mindst 30 min. om dagen med moderat intensitet, og vidner i det mindste om en positiv forholden sig til fysisk aktivitet.
Undersøgelsen viser dog samtidigt, at der er en række faktorer, der virker som barrierer for de 18-30-åriges deltagelse i sport/motion. Først og fremmest angiver næsten halvdelen, at de er for "trætte/mangler energi" til at dyrke sport/motion. Derudover svarer flere af de unge, at de "Mangler nogen at følges med-/træne med", at de ikke "Har råd/det er for dyrt" eller, at de ikke "Har tid/prioriterer andet". Hertil kommer diverse psykosociale og praktiske barrierer.
Alt i alt peger de 18-30-åriges svar på, at der i deres omgivelser forekommer en lang række forhold, der kan virke som barrierer for regelmæssig deltagelse i sport/motion. Men der kan omvendt også fokuseres på incitamenter, og her viser undersøgelsen følgende: De unge giver udtryk for, at der skal være "Billige/gratis tilbud", og der skal være "Én at følges-/ træne med", ligesom det spiller en væsentlig rolle, at idrætstilbuddet er "tæt placeret på min bopæl". Desuden vægter flere, at der skal være "Særlige tilbud til psykisk sårbare", og at der skal være "Nogen på min egen alder", at der skal være "Motivation og opbakning fra familie/venner" og fra personale.
Endeligt viser undersøegelsen et betydeligt potentiale for rekruttering af de unge voksne til at udføre frivilligt arbejde i idrætsforeninger. Ikke færre end en tredjedel af de medvirkende har en positiv holdning til frivilligt arbejde, og en lille del er allerede aktive i en idrætsforening.
Generelt viser undersøgelsen, at der er gode muligheder for at opfylde udviklingsprojektets målsætninger på deltagerniveau, og at det nu står tilbage at følge op på de unge voksnes interesse i idræts- og foreningsdeltagelse, således at idrætten kan indgå som ressource i rehabilitering på lokalsamfundsplan og i forbindelse med recovery for den enkelte.
Metode
Undersøgelsen er gennemført i samarbejde med medarbejdere i socialpsykiatrien i de pågældende fem kommuner. Medarbejderne har på basis af et spørgskema gennemført interviews med så mange som muligt af brugerne i aldersgruppen 18-30 år og i flere af kommunerne også blandt brugerne i alderen 31+ år. Denne undersøgelsesrapport er dog afgrænset til at omfatte de unge voksne i aldersgruppen 18-30 år, som er hovedfokus i udviklingsprojektet.
Spørgeskemaet indeholder 16 spørgsmål, og en del af dem er formuleret således, at resultaterne kan sammenlignes med landsdækkende undersøgelser af danskernes idræts- og fysisk aktivitetsdeltagelse. Der spørges til følgende:
-
Baggrundskarakteristika: Alder og køn, brug af diverse socialpsykiatriske tilbud samt selvurderet helbredstilstand og fysisk form
-
Deltagelse i sport/motion: Omfang, form, sammenhæng, årsag
-
Barrierer og incitamenter for deltagelse i sport/motion
-
Fysisk aktivitet i hverdagen
-
Udførelse af frivilligt arbejde i en idrætsforening.
Dataindsamlingen forløb inden for perioden fra juli til november 2012, og det lykkedes at opnå besvarelser fra i alt 222 unge voksne i målgruppen.